Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Открит е нов вид пламък - синьо огнено торнадо (видео)

Неизвестна досега форма на "син огнен вихър" може да помогне за по-доброто изгаряне на горивото и премахването на нефтените разливи

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2016 в 12:28 11126 2

Кредит University of Maryland

Комбинацията от силни възходящи потоци горещ въздух и пламък с бързи странични ветрове може да предизвика турбулентни вихри и появата на оранжево-жълто огнени торнада. Те представляват мощна и по същество неконтролируема заплаха за живота, собствеността и околната среда, пише Рhys.org.

Това явление се счита за много опасно и слабо проучено. Опитвайки се да го пресъздадат в лаборатория, Майкъл Голнър (Michael Gollner) от Университета на Мериленд и неговия екип, получили нещо невиждано досега: чисто син огнен вихър. 

Оказва се, че този ​​"син вихър" може да доведе до полезни нови методи за намаляване на въглеродните емисии и борба с петролните разливи.

Откритието е публикувано в Бюлетина на Националната академия на науките (PNAS)

Обикновеният огнен вихър може да възникне по време на горски и други пожари. Сърцевината му се образува плазма от пламък, който се нагрява и въвлича в кръг, спирално увличаща нагоре околния въздух. Този механизъм осигурява изключително интензивно горене и добро изгаряне на горивото, затова Голнър и колегите му изследвали неговите възможности за бърза ликвидация на последиците от нефтените разливи.

© Huahua Xiao/ 2016

Миниатюрното устройство за симулация на процеса включва напълнен с вода резервоар и система за подаване на гориво към повърхността й. За да се стимулира образуването на миниатюрни торнада в лаборатория, центърът на горене е заобиколен от един чифт кварцови полуцилиндри, които улесняват появата на въртяща се колона горещ въздух.

© Huahua Xiao/ 2016

Но резултатът, който получили учените е спокоен чист син пламък, който успели да стабилизират 8 минути. Цветът е изключително важен. Жълтият цвят се проявява заради наличието на горещи частици сажди, което показва, че кислородът не е достатъчно в пламъка, за да се окисли напълно и изцяло горивото. Синият цвят е белег на пълно изгаряне.


© Huahua Xiao/2016

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

09.08 2016 в 16:56

1973-в квартирата имахме кюмбе, тип "циганска любов" с нафта. Бях чувал, че се опитват да "горят" вода. Евтино отопление, демек. Към системата добавих втора - да капе вода, когато вече е гореща ламарината. Пламъкът стана син, като на картинките по-горе. И грееше много - с 3 л нафта изкарвахме цял зимен ден.
Е, не съм преценил, че е въпрос на доизкусуряване за изобретение ...
(Опасно е - не го правете вкъщи!)