Първият по рода си модел на свръхбърз двигател подсказва, че са възможни уарп-двигателите

Ваня Милева Последна промяна на 10 май 2024 в 00:00 2948 0

Концепция на художник за междузвезден кораб с уарп-двигател

Кредит MHoltsmeier on DeviantArt (CC BY 3.0 DEED)

Концепция на художник за междузвезден кораб с уарп-двигател

Екип от изследователи демонстрира първия по рода си модел, който показва, че уарп-двигателите може да не са само част от научната фантастика.

Феновете на научнофантастичните филми, особено на "Стар Трек", вече са запознати с уарп-двигателите. Това са хипотетични двигатели, които могат да контролират тъканта на пространство-времето, като я свиват пред космическия кораб и я компресират зад него. Такъв процес създава уарп балон, който позволява на космическия кораб да се движи с невероятна скорост. Дори се предполага, че двигателят може да се движи многократно по-бързо от скоростта на светлината.

Дискът на Алкубиер
2D визуализация на двигател на Алкубиер, показваща противоположните региони на разширяване и свиване на пространство-времето, които изместват централния регион. Кредит: AllenMcC

През 1994 г. мексиканският физик Мигел Алкубиер публикува статията "Уарп двигателят: свръхбързо пътуване в рамките на Общата теория на относителността", в която описва как може да работи реален уарп-двигател. Тази вълнуваща разработка обаче е съпроводена със сериозно предизвикателство. Предложеното от Алкубиер задвижване се нуждае от отрицателна енергия, която може да съществува, но може и да не съществува. Възможно е също така да се наложи да се използва тъмната енергия - загадъчната сила, която изглежда причинява ускореното разширяване на Вселената.

Илюстрация bgchaos.com по идея на daviddarling.info

Уарп-двигателите могат потенциално да осигурят нови средства за транспорт чрез използване на Общата теория на относителността на Айнщайн. Ако бъде създадена успешно, тази машина може да манипулира пространството и да нарушава законите на движението.

Технологията може да даде възможност за по-бързо пътуване в космоса чрез генериране на уарп поле, което да създаде подпространствен балон, обгръщащ звездолета. Чрез изкривяване на локалния пространствено-времеви континуум машината може да се движи със скорости, които значително да надвишават скоростта на светлината.

Нова система за задвижване на космически кораби

В ново изследване учените предполагат, че уарп-двигателите може да не се нуждаят от екзотичната отрицателна енергия. Под ръководството на Джаред Фукс (Jared Fuchs) от Университета на Алабама, Хънтсвил, екип специалисти демонстрира първия по рода си модел, който показва, че уарп-двигателите може да не останат само в научната фантастика. Те представят решение за субсветлинен уарп-двигател с постоянна скорост, който може да удовлетвори всички енергийни условия.

Моделът използва сложна комбинация от традиционни и нови гравитационни техники, за да се направи warp балон, който може да доставя обекти с огромни скорости без ограниченията на познатата физика. Той включва обединяване на стабилна обвивка от материя с разпределение на вектора на преместване, което точно съответства на добре познатите решения за уарп-двигател като метриката на Алкубиер.

В публикуваната статия изследователите отбелязват, че предложеният двигател може да не постигне пътувания по-бързи от светлината, въпреки че може да се доближи до скоростта на светлината.

Според Фукс тяхната работа е единично моделно изследване, така че вълнението е излишно. Дори и други групи специалисти да потвърдят, че математиката, отчетена в новото изследване, се потвърждава, те твърдят, че все още са далеч от възможността да построят реален уарп-двигател.

Фукс и колегите му подчертават, че работата им може да бъде стъпка по дългия път към ефективен междузвезден полет. Въпреки че човечеството все още не е подготвено за междузвездни пътувания, това изследване може да отключи нова ера от възможности. Поради тази причина изследователският екип продължава да напредва, докато нашата цивилизация навлиза в ерата на уарп-двигателите.

Справка: Constant Velocity Physical Warp Drive Solution; Jared Fuchs, Christopher Helmerich, Alexey Bobrick, Luke Sellers, Brandon Melcher, Gianni Martire; 
https://doi.org/10.1088/1361-6382/ad26aahttps://arxiv.org/abs/2405.02709 

ИзточникFirst-of-Its-Kind Superfast Propulsion Model Suggests Warp Drives May Be Possible in the Future; Conelisa N. Hubilla, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !