LIGO може да открие по гравитационните вълни извънземни космически кораби

Ваня Милева Последна промяна на 20 декември 2022 в 08:20 7900 0

Ако извънземните създадат космически кораби с маса, сравнима с тази на Юпитер или такива, които използват уарп-двигател, възможно е да бъдат открити, използвайки вълните, които произвеждат в пространство-времето.

Поне на теория би трябвало да забележим огромни извънземни космически кораби по гравитационните вълни, които биха създали, с помощта на базираните на Земята детектори като Лазерната интерферометърна обсерватория за гравитационни вълни (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory или LIGO).

Това твърди нова статия, написана от международна група, наречена Applied Physics, от учени и инженери и ръководена от Джани Мартире (Gianni Martire).  

През последните няколко десетилетия както астрофизиците, така и ентусиастите на научната фантастика стават все по-разочаровани от неспособността на човечеството да открие наличието на живот някъде във Вселената, освен планетата Земя. Учените отбелязват, че въз основа на милиардите планети, които са открити в обитаеми зони във Вселената, и факта, че животът съществува на едно място, на Земята, трябва да има живот и някъде другаде.

Проблемът, наречен парадоксът на Ферми, е, че учените все още не са открили дори и най-малкото доказателство за него. Но способността ни да търсим разпознаваема технология е ограничена само до няколко десетки хиляди звезди. Видовете електромагнитни вълни, които използваме, за да комуникираме, отслабват или намаляват, докато се разпространяват, което прави почти невъзможно отсяването на шума отвъд няколкостотин светлинни години. Изтъкнати учени все повече започват да призовават за нови и по-екзотични начини за търсене.

В това ново проучване изследователите отбелязват, че науката е напреднала до степен, че гравитационните вълни могат да бъдат открити от технология като LIGO. Освен това те предполагат, че не е извън границите на възможността извънземни космически кораби, да оставят след себе си гравитационни вълни, които могат да бъдат открити тук на Земята с помощта на такава технология.

Заинтригувани от собствената си идея, изследователите си представят факторите, които могат да бъдат включени в развитието на такъв сценарий. Първо, те изчисляват колко голям трябва да бъде такъв кораб и колко бързо би трябвало да се движи, да създаде гравитационна вълна, достатъчно голяма, за да може LIGO да я забележи.

Освен това трябва да се движи много бързо - техните изчисления показват приблизително 1/10 от скоростта на светлината, което е близо 30 000 километра в секунда. И трябва да е сравнително близо - да речем на около 326 000 светлинни години от Земята. Те отбелязват, че при такива условия, ако възникнат, изследователите от LIGO трябва да могат да забележат генерираните гравитационни вълни, а по-чувствителните планирани детектори на гравитационни вълни биха могли да удължат това разстояние още повече.

„При наличието на трилиони звезди, вие ми казвате, че няма извънземни, които да не са направили това? Само един? Мисля, че шансовете са в наша полза“, коментира Мартире. „Не бих искал да бъда в екипа, който измисля как да построи космически кораб с размерите на Юпитер, но шансовете не са нулеви.“

Това може да работи и за апарати, използващи уарп-двигатели, теоретични устройства, които се движат, създавайки свои собствени вълни в пространство-времето. „Няма начин, по дяволите, да открием кораб толкова далеч по други начини, дори и да е голям колкото Юпитер“, отбелязва Мартире. 

Отрицателна масаИлюстрация: golem.de

Теоретично същината на технологията се състои в деформиране на пространството - тъканта на пространството пред космическия кораб се свива локално, а зад него се разширява бързо, бутайки го напред и въпреки пълната липса на ускорение, пътниците ще го възприемат като движение по-бързо от скоростта на светлината.

Едно от тези условия е очертано преди повече от четвърт век от мексиканския физик-теоретик Мигел Алкубиер (Miguel Alcubierre). Неговата идея, предложена през 1994 г., е космически кораб, задвижван от нещо, наречено „двигател на Алкубиер“, който може да се движи по-бързо от светлината. Проблемът е, че изисква много отрицателна енергия на едно място, нещо, което според съществуващата физика непостижимо.

Но въпреки че е ясно, че изключително масивните космически кораби и уарп-двигателите трябва да създават гравитационни вълни, други изследователи изразяват скептицизъм, че някога ще можем наистина да открием извънземни кораби.

„Това е добро по принцип, просто съм изненадана, че откриват, че резултатът е в диапазона на чувствителността на LIGO“, коментира Сабине Хосенфелдер (Sabine Hossenfelder) от Мюнхенския център по математическа философия в Германия. „Ако космическият кораб всъщност бе колкото Юпитер, който е доста близо, може би наистина щяхме да можем да го измерим, но ако беше много по-далеч, вероятно не.“

Дори ако трябва да открием гравитационни вълни от масивен, бързо движещ се обект, ще бъде трудно да разберем дали е извънземен космически кораб или природен феномен. Може да е по-лесно за уарп-двигателите поради уникалния начин, по който се очаква да повлияят на гравитационното поле около тях.

„Откъде знаете разликата между комета и космически кораб тип Ентърпрайз? Може да различите камък и уарп-двигателите по същия начин, по който може да разберете дали е минал джет или лодка“, отговаря Мартире. „И двете създават вълни, но имат особен подпис в тях.“

Няма проблем да се проверят за необичайно огромен космически кораб данните на LIGO, казва Хосенфелдер. „Това е там, вече е събрано и е свободно достъпно, не виждам защо не“, отвръща тя. „Просто не съм толкова развълнувана от идеята, че наистина ще намерят нещо.“

Но ако го направят, дори това да не е извънземен космически кораб, а просто огромен обект, който се движи много по-бързо, отколкото очакваме нещо толкова голямо, това би било важно откритие.

„Дори и да не са извънземни, ще е нещо ново“, казва Мартире. „Би било вълнуващо, независимо какво е.“

Справка: Luke Sellers et al, Searching for Intelligent Life in Gravitational Wave Signals Part I: Present Capabilities and Future Horizons, arXiv (2022). DOI: 10.48550/arxiv.2212.02065

Източник:

Team of physicists suggests LIGO could be used to detect giant alien spacecraft
Bob Yirka, Phys.org

LIGO may be able to detect alien warp drives using gravitational waves, New Scientist

Wild New Paper Suggests We Could Detect Gravitational Waves From Alien Megacraft, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !