Прогноза: Кой ще вземе Нобелова награда за химия 2016

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2016 в 10:00 2510 0

Вече са известни първите лауреати нобелова награда за физиология и медицина, днес предстои да научим кой ще бъде отличен с най-високото отличие за физика. Утре ще разберем кой ще е лауреат по химия.

Издателската къща Томсън Ройтерс представи като най-вероятни претенденти за Нобелова награда в категория химия следните групи учени.

Първата група претенденти включва Джордж Чърч (George Church) и Фен Чжан (Feng Zhang), номинирани за прилагането на технологията за редактиране на гени CRISPR-cas9 в клетките на мишки и хора

Джордж Чърч се смята за най-влиятелният учен в областта на синтетичната биология.

Джордж Чърч Фен Чжан

Чърч е професор по генетика в Харвардския медицински институт и  Масачузетския технологичен институт (MIT), катедра за здравни науки и технологии, както и ръководител на проекта Personal Genome. Чърч е известен с работата си в областта на секвенирането на генома и тълкуване на данните му, синтетичната биология и генното инженерство, персоналната геномика, както и в сравнително новата област на неврологията, който предлага картографиране на мозъчната дейност и създаване на "функционален конектом".

Втори е номиниран Денис Лоу (Dennis Lo Yuk-Ming) за работата му в областта на неинвазивната пренатална диагностика, позволяваща да се открие извънклетъчната ДНК на ембриона в кръвната плазма на майката. Това позволява да се открият някои генетични заболявания. 

Денис Лоу

В третата група претенденти влизат Хироси Маеда (Hiroshi Maeda) и Ясухиро Мацумура (Yasuhiro Matsumura) за откритието на ефекта на повишена проницаемост и задържане на макромолекулярните лекарства - ключово откритие в лечението на рака. Това откритие помага за доставката на лекарства към туморите, например с помощта на наночастици.

Хироси Маеда Ясухиро Мацумура
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !