Резултатите от укрепването на кулата в Пиза са по-добри от очакваното (видео)

Ако погледнете наклонената кула в Пиза, няма как да не ви хрумне опасението, че скоро ще се срути

Ваня Милева Последна промяна на 23 декември 2022 в 00:01 2261 0

Кредит Ваня Милева

Десетилетия наред инженери, историци и зрители са затаили дъх пред съдбата на емблематичната кула, която е преживяла люлейки се четири земетресения, но все още някак си остава стабилна и наклонена.

Преди да започнат съвременните усилия за изправяне на наклона, осеметажната кула е добавяла средно 1 мм на година към своето 4,5-метрово отклонение от вертикала. Всъщност още преди да бъде завършена, инженерите са се опитвали да върнат конструкцията в изправено положение.

Последното проучване на кулата установи, че състоянието ѝ е много по-добро от прогнозираното. За 21 години, откакто са извършени последните стабилизиращи дейности, кулата се е поизправила с около 4 сантиметра.

Проучването е извършено от екип геотехници и е финансирано от Opera Primaziale Pisana (O₽A) - организация с нестопанска цел, създадена да наблюдава строителните работи за запазване на историческия обект.

"Като се има предвид, че става въпрос за 850-годишен пациент с наклон от около пет метра и слягане от над три метра, здравословното състояние на наклонената кула в Пиза е отлично", заявява говорител на O₽A пред Националната асоциирана прес агенция на Италия (ANSA) по-рано този месец.

Строежът на кулата в Пиза започва през 1174 г. и в рамките на няколко години - всъщност след изграждането на първите й няколко нива - става ясно, че нещо не е наред. Плитките й основи са изградени върху нестабилна основа от кал, пясък и глина, която е по-мека от южната страна.

Инженерите се опитали да коригират наклона в процеса на работа, изграждайки горните етажи по-високи от едната страна, отколкото от другата, в резултат на което може да се каже, че се е получила една чудесна сграда, която е както извита, така и наклонена.

В продължение на много години, с увеличаването на наклона ѝ, инженерите се опитвали да подсигурят осеметажната кула, като понякога влошавали проблема. През 90-те години на ХХ век кулата в Пиза не е по-близо до твърдата основа и се накланя на 5,5 градуса на юг, което е отвъд точката, в която инженерите смятат, че кулата ще се срути.

Изображение на 3D лазерно сканиране на кулата в Пиза, както е изглеждала през 90-те години на миналия век с тогавашния й наклон от 5 градуса. Кредит: CyArk/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Скоро след това кулата е затворена за посетители, а италианското правителство ангажира група от експерти, ръководена от строителния инженер Микеле Джамиолковски, да измисли как да я спаси. Те обмислят да инжектират цимент под кулата, но решават, че това е твърде рисковано, и вместо това се опитват да закотвят северната страна с около 800 тона оловни тежести, за да балансират потъналата южна страна.

След като това не помогнало, те изкопали почва под северната страна на кулата. Бавно тя започнала да се издига - и да се завърта, изправяйки се. 

Десетилетният проект за стабилизиране в крайна сметка е завършен през 2001 г., след което кулата се е изправила с около 4 сантиметра и сега наклонът ѝ е малко под 4 градуса (3.97°) - все още два пъти повече от първоначалния наклон на сградата при завършването на строежа през 1350 г.

През 2013 г. изследователи от австралийската национална научна агенция CSIRO също картографират всяко кътче на кулата с помощта на 3D скенери, създавайки дигитални реконструкции на кулата, които биха могли да се използват, ако сградата някога се нуждае от ремонт. Да се надяваме, че няма да се срути. Според Нунцианте Скуелия, професор по геотехника в Университета в Пиза, който е част от групата за мониторинг, сега кулата се люлее много леко, колебаейки се средно с около половин милиметър годишно.

"Въпреки че това, което е най-важно, е стабилността на кулата, която е по-добра от очакваното", отбелязва Скуелия пред агенция ANSA.

Наклонената кула в Пиза би трябвало да е сигурна поне през следващите 300 години, а може би и повече, твърдят специалистите. Някои инженери дори смятат, че усилията за реставрация могат да бъдат толкова успешни, че един ден прочутата кула да се изправи сама.

По ирония на съдбата, изследванията показват, че същите меки почви под основите на кулата, които са довели до нейното характерно накланяне, всъщност сега могат да осигурят известна защита от земетресения, защото ометотяват въздействието на сеизмичните колебания.

Източник: Efforts to Hold Up The Leaning Tower of Pisa Are Going Better Than Expected
ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !