Създадена е пожарна аларма на принципа на пожълтяване на листата

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 януари 2019 в 00:00 4275 0

Pexels/Max Pixel

Учените, вдъхновени от биохимичните процеси в есенните листа, създадоха нова система за ранно предупреждение при пожар.

Тя се основава на промяната на цвета на специални вещества и реагира на топлина, което й позволява да се задейства по-бързо от детекторите за дим. Описанието на разработката е публикувано в списание Advanced Functional Materials.

Повечето пожарни аларми регистрират на повишаване на температурата или дим в помещението. Правилното функциониране на такива системи позволява да се спасят човешки животи и да започне навреме гасенето, благодарение на което може да се ограничат щетите. В момента и най-добрата видеосигнализация, която намира най-малката следа от пожар или дим в изображения от камерите, все пак не може да открие огнището на пожара преди началото на активното окисление, т.е. на ранен етап.

В новата работа учените използвали свойствата на веществата да променят цвета си в зависимост от температурата. Този принцип е добре известен при листата на дърветата, в които през есента зеленият хлорофил се разпада, обагряйки листата в жълто, червено, оранжево или кафяво.

Авторите предлагат да се използват специални молекули, които остават стабилни до 180° C, което е значително по-високо от температурата на околната среда, но под точката на запалване на вещества като дърво или полимери. При нагряване над 180° C, тези съединения се превръщат в термично стабилни фталоцианини и този преход се съпровожда от рязка промяна в цвета от бяло към зелено.

За да тестват идеята, учените създават система за ранно предупреждение за пожар, състояща се от видеокамера и специален софтуер, който проследява промените в цвета в реално време. Този метод се оказа значително по-ефективен от проследяване с невъоръжено око - при температура от 275° C човек забеляза промяна на цвета след 2 минути, а системата след 20 секунди. Също така разработката определя наличието на открит пламък за три секунди, т.е. - функционира на всеки етап от пожара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !