NASA прави пожар в космоса

Американската агенция ще подпали апарат в близост до Международната космическа станция

Александър Александров Последна промяна на 20 март 2016 в 16:39 3002 0

Кредит Wikimedia Commons

Cygnus

Пожарите по принцип са една от най-сериозните заплахи за всяка космическа мисия. Въпреки това NASA възнамерява да подпали целенасочено пожар на свой кораб и да контролира неговото развитие.

От агенцията съобщиха, че целта е по този начин да бъде събрана информация за начина, по който огънят се разпространява в безтегловност, както и да бъдат тествани различни технологии за гасене. Опитът ще позволи и създаването на стандарти за пожарна безопасност в извънземното пространство.

Според съобщение на NASA: “...повечето контролирани запалвания на огън в космоса до сега са били ограничени и с много малки мащаби...“. Което вероятно означава, че предстоящият експеримент ще бъде най-големият пожар, предизвикван някога от хора в орбита.

Огънят ще бъде генериран в запечатана кутия на борда на кораба Cygnus, който ще бъде изстрелян по-късно този месец. По време на експеримента той ще се намира в близост до Международната космическа станция, но все пак - на достатъчно голямо разстояние от нея.

Корабът няма да бъде изведен в орбита преди 22 март, а контролираният пожар по план ще бъде предизвикан най-рано през май. Очаква се по време на тестовете да бъдат подпалени множество различни материали, което ще предостави на NASA максимално количество данни за опасностите от избухване на огън в космоса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !