ТАСС обясни защо се наложи ръчно скачване на "Союз" с МКС (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 16 декември 2015 в 12:00 7026 3

Космическият кораб "Союз ТМ-19М" с екипажа за новата експедиция се скачи вчера с Международната космическа станция (МКС) в ръчен, а не в автоматичен режим. Днес руската информационна агенция ТАСС съобщи каква е била причината за това - недостатъчна тяга от един от двигателите за управление.

Агенцията се позовава на свой източник от областта на космонавтиката.

По-рано друг източник е казал, че неуспехът на системата за автоматично скачане "Курс-А" се дължал от радиосмущения, причинени от американския транспортен космически кораб Cygnus, който от 9 декември е част от МКС.

Вчера космическият кораб "Союз ТМ-19М" се скачи чисто към МКС шест часа след своето изстрелване. "Съюз" няколко пъти се приближаваше към докинг-порта с помощта на автоматичната система за скачане, но след това се отдръпваше. Именно затова на космонавтите се наложи да го скачат на ръчно управление, като управлението пое командирът Юрий Маленченко (Роскосмос).

Англоезичното издание Daily Mail не споменава за това как е извършено скачането, а набляга върху чувствата на своя член от екипажа, когато той се озовава на МКС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 09:50

Писана е от стажант. Нямах време да я прегледам. Благодаря. Сега ще я коригирам. :)

17.12 2015 в 04:39

Уважаеми "OFFNews Наука",
Следя редовно и харесвам много вашата страница.
Моля позволете ми две малки уточнения на терминологията, за звучат материалите ви, свързани с пилотираните космически полети още по-професионално.
Първо, ракета се нарича ускорителят, който изстрелва и извежда в орбита космическия кораб. Ракетата Союз ФГ, която се използва за изстрелване на кораби от типа Союз ТМА има три степени, които се отделят последователно след изчерпване на горивото в тях, след което падат на земята или изгарят в атмосферата. Поради това не е коректно да се каже "Ракетата се скачи с Международната космическа станция". Объркването се получава заради близките имена на ракетата и кораба.
Второ, терминът който се използва когато се говори за свързване на космическия кораб с орбиталната станция е "скачване" и не би трябвало да се бърка със "скачане", тъй като всяко скокообразно движение на тежкия апарат в близост до станцията би могло да предизвика катастрофа.
Благодаря ви за вниманието, надявам се бележката ми да ви е от полза.

17.12 2015 в 00:09

На крива ракета космоса и пречи