Що е терпентин и има ли място в дизела

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 август 2015 в 13:31 35423 9

"И терпентинът става за нещо!"
60-ти афоризъм от книгата "Пух и перушина" (1884 г.) на Козма Прутков.

На заседанието на Министерски съвет вчера премиерът Бойко Борисов толкова рязко вкара в обръщение думата "терпентин", че се изкушихме да опишем тази магична съставка, която според него съставлявала 40% от горивата в някои бензиностанции.

Терпентинът е течна смес от терпени и терпеноиди, получени от дестилация на смолата на различни иглолистни дървета. Думата терпени произлиза от името на дървото, което дава шамфъстъка Pistacia Terebinthus - от него в древността са получавали терпентин. А името пинен – основният терпеноид  идва от латинското Pinus – бор.

Боров терпентин

Боровият терпентин се използва за разреждане на блажна боя, разтворител на бои и лакове и за почистване на петна и четки на бояджии и художници.  Използва се и при реставрационни работи, за защита на дървесината от дървояди, лишеи, гъбички, мухъл, плесен, за производство на импрегнатори за дърво. Цените на боровия терпентин варират в зависимост от качеството и количествата от 1.15 - 1.80 лв./литър до 3-4 лева на литър.

Има няколко вида естествен терпентин:

  • Дървесен (суходестилиран) терпентин, получен чрез дестилация на водна пара или суха дестилация на дървесина от части на растението с високо съдържание на смоли (борови пънове и др. ).
  • Екстракционен терпентин - летливата фракция на смолисти вещества, получени чрез екстракция на органични разтворители (обикновено бензина) на трици, стърготини, изрезки, парчета от смолисти дървета (пънове и дънери).
  • Сулфатен терпентин - страничен продукт при производството на дървесна целулоза от смолиста дървесина по сулфатен метод. Отличава се с висока токсичност.

Естественият терпентин има следните свойства: Плътността или специфичното му тегло е 0,85-0,86 (плътността на водата се приема за единица). Неразтворим във вода, но силно разтворим в етилов спирт. Подобното се разтваря в подобно и не случайно на английски терпентинът се нарича Spirits of turpentine, тоест терпентинът има свойствата на спирта.

Не случайно терпентинът е сред основните съставки на коктейла Молотов.

Справочниците показват, че температурата на възпламеняване на терпентина е 34 градуса по Целзий. Това означава, че 34 градуса е най-ниската температура, при която парите на терпентина образуват с въздуха смес способна да се запали, ако се поднесе искра. Но това е нищо в сравнение с факта, че когато се нанесе терпентин на влакнест материал може да се самозапали дори при стайна температура. Температурата на самозапалване е най-ниската температура, при която веществото се запалва от само себе си. Например, за бензина, това е около (в зависимост от състава) 257 градуса по Целзий, а за хартията, според Рей Бредбъри - 451 градуса по Фаренхайт или 233 градуса по Целзий. 

Терпентинът е токсичен при вдишване. Терпентинът е токсичен при контакт с кожата. В този случай, трябва да се измива с топла вода и сапун. Продължителният контакт с терпентин води до различни дерматити. 

Уайт спирт, минерален терпентин

Освен естественият боров терпентин, се използва и т.нар. уайт спирт - разредител без цвят и мирис. Обезмирисеният уайт спирт е минерален терпентин, получен от петролни дестилати, изключително рафиниран продукт, който може да се използва като заместител на терпентиновото масло. Изключително бистър е и миризмата му е в пъти по-слаба от тази на терпентиновото масло.

Поради премахването на ароматните въглеводороди, обезмирисеният уайт спирт не може да служи за направа на лакове. Той не разтваря някои смоли. С него също може да се разреждат бои, да се почистват четки и да се премахват петна. Предпочитан е от хора, на които е неприятен по-силният мирис на боровия терпентин.

Цената на минералния терпентин е около 1лв/л, с ДДС - 1.3лв/л. Цената на дизела в Австрия преди акциз и данък е около 78 стотинки. Така че за икономическата ефективност да смесваш нафта с терпантин - не смеем да се произнесем.

А дали колата ще върви с терпентин - според руски автосайтове една кола спокойно може да извърти поне километър на чист терпентин, а ароматът на борове е несравним с обичайния. Само мощността спадала.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2015 в 21:53

Твоите изводи са странни, а не на автора на статията. Те бензиностанциите да не би да плащат данъци за закупено гориво, а не за продадено, а дори и да е така за тях е по-изгодно да продават гориво без акциз вместо терпентин без акциз, като се снабдят нелегално с гориво.
За да избегнат плащането на данъци за 40 те процента терпентин трябва така да манипулират бензиноколонката, че да показва по-малко, значи зареждат на клиента 50 л., а колонката показва 30 л., но как ще ме накарат да платя за 50 л., а?!!!

Това за 40% терпентин в горивото няма как да е вярно просто защото производството на терпентин е в количества хиляди пъти по-малко от производството на горива.

23.08 2015 в 22:47

Информативна статия. Изводите са странни. Който е писал статията приема че бензиностанцията плаща акциз за добавката. Което очевидно не е вярно.
В същото време си мисля и аз да се включа в играта като си купя малко терпентин и си го налея сам.

22.08 2015 в 07:50

Ако като бензиностанция купиш 6000 л гориво и 4000 л терпентин,а продадеш 10000 л гориво,няма ли да си проличи по фактури и касови бонове.Ако пък не може оттам да се разбере,става ясно нивото на данъчен контрол.

21.08 2015 в 12:59

Благодаря на автора. А аз се чудя как така от юни мощността на колата ми видимо падна и се налага да давам полугаз, а при ниска предавка и повече газ има случаи на рязко падане на мощността и се налага да сменям предавката на по високо ниво за да увелича количеството на въздуха.А колата ми е 3.0 кубика на нафта.Чудя се вече откъде да зареждам. Там където досега го правех, гледам зарядната цицтерна идва в петък вечер, спира на баир и е придружена от две новички маркови коли с двама - трима коитонебрежно пият чай в барчето и гледат уж небрежно, но страхливо.

21.08 2015 в 10:50

Фирма "Карст" Пловдив, Брезовско шосе, бивша зеленчукова борса, предлага терпентин на цена 1,75 лв. за килограм, при количество над един тон. Ясно е че ако съм бензинаджия, няма да си купя от аптеката 100 мл. терпентин, а ще акцентирам на тонажи. И така - ако добавя 40 % терпентин в нафта и бензин, които вървят средно по 2,40 лева, чистата далавера е 80 стотинки на литър. При дневна продажба 1000 литра това прави 800 лева - годишно 292 000. Това от една бензиностанция. Ако съм голяма фирма с 60 бензиностанции в цялата страна, сумата нараства до 17,5 милиона лева. Без данъци. Пари и секс се правят на тъмно.

21.08 2015 в 01:15

Страшна статия,Деляне

20.08 2015 в 22:31

Щом няма акциз и що годе относителното число е близо до това на горивото,става за продаване по бензиностанциите.

20.08 2015 в 15:38

А интересно дали в нашия бензин се съдържа Монометиланилин които масово се съдържа в Руските бензини https://www.youtube.com/watch?v=ylplGLHxY8Q

20.08 2015 в 15:11

Икономическата ефективност да смесваш нещо с нафта се получава когато на "нещото" (било то и по-скъпо) не се плаща акциз. Така в нафтата се озовават растителни масла, а в бензина - разредители.