Видео: На какво разстояние е безоопасно при ядрен взрив

Ваня Милева Последна промяна на 02 март 2022 в 07:35 42728 0

Радиус на взрив на бомба, насочена към Central Park в Ню Йорк. Кредит: AsapSCIENCE/Facebook

Изминаха близо 80 години, откакто две ядрени бомби бяха взривени над японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки най-малко 129 000 души и причинявайки опустошителни, дългосрочни последици за здравето.

Към днешна дата това са единствените случаи на използване на ядрени оръжия за военни действия, но реалността е, че днес в света има приблизително 12 700 бойни глави. И така, какво би се случило, ако утре избухне ядрена война?

Не се паникьосвайте - това е само хипотетично. Но във видеото по-долу екипът от AsapSCIENCE показва науката за ядрените бомби, за да предскаже колко вероятно е да се оцелее. 

Първо, нека да изясним - няма ясен начин да се оцени въздействието на една ядрена бомба, защото зависи от много фактори, включително метеорологичните условия, в които е пусната, по кое време на деня е взривена, географското разположение на мястото, където удря, и дали експлодира на повърхността на земята или във въздуха.

Но най-общо казано, има някои предсказуеми етапи на взрива на ядрена бомба, които могат да повлияят на вероятността да оцелеете. Може също да разгледате тази смразяваща интерактивна карта, за да разберете как ядрен взрив би се разпространил в района, в който живеете.

Скрийншот от интерактивна карта, за да разберете как ядрен взрив би се разпространил в района, в който живеете. Позиционирана е в центъра на София. Кредит: https://outrider.org/nuclear-weapons/interactive/bomb-blast

Както се обяснява във видеото по-горе, приблизително 35 процента от енергията на ядрения взрив се освобождава под формата на топлинна радиация. Тъй като топлинното излъчване се движи приблизително със скоростта на светлината, първото нещо, което ще удари, е проблясък на ослепителна светлина и топлина.

Самата светлина е достатъчна, за да предизвика т. нар. мигновена слепота – обикновено временна форма на загуба на зрението, която може да продължи няколко минути.

Видеото на AsapSCIENCE разглежда бомба от 1 мегатон, която е 80 пъти по-голяма от бомбата, взривена над Хирошима, но много по-малка от много съвременни ядрени оръжия.

За бомба с такъв размер хората на разстояние до 21 км ще изпитат мигновена слепота в ясен ден, а хората на разстояние до 85 км ще бъдат временно ослепени в ясна нощ.

Топлината е проблем за тези, които са по-близо до взрива. Леки изгаряния от първа степен могат да се появят на разстояние до 11 км, а изгаряния от трета степен – видът, който разрушава и образува мехури на кожната тъкан – може да засегне всеки на разстояние до 8 км. Изгаряния от трета степен, които покриват повече от 24 процента от тялото, вероятно биха били фатални, ако хората не получат медицинска помощ незабавно. 

Тези разстояния са променливи, в зависимост не само от времето, но и от дрехите, които се носят – белите дрехи могат да отразяват част от енергията на взрива, докато по-тъмните дрехи ще я абсорбират.

Това обаче едва ли ще има голямо значение за онези, които имат достатъчно лош късмет да са в центъра на експлозията.

Температурите в близост до мястото на взрива на бомбата по време на експлозията в Хирошима са оценени на 300 000 градуса по Целзий - което е приблизително 300 пъти по-горещо от температурата на телата, при която се кремират, така че хората почти незабавно ще бъдат разложени до най-основните елементи, като въглерод.

Но за тези, които са малко по-далеч от центъра на взрива, има и други ефекти, които трябва да се вземат предвид освен топлината. Взривът на ядрена експлозия също отблъсква въздуха от мястото на експлозията, създавайки внезапни промени в налягането на въздуха, които могат да смажат предмети и да съборят сгради.

В радиус от 6 км от 1-мегатонна бомба, взривните вълни биха произвели 180 тона сила върху стените на всички двуетажни сгради и скорост на вятъра от 255 км/ч. В радиус от 1 км пиковото налягане е четири пъти по-голямо, а скоростта на вятъра може да достигне 756 км/ч.

Технически, хората могат да издържат на толкова голям натиск, но повечето ще бъдат убити от падащи сгради.

Ако по някакъв начин се преживе всичко това, има радиоактично отравяне и радиоактивен прах. AsapSCIENCE засяга това във видеото по-горе, но продължаващите ефекти върху планетата са по-дълготрайни, отколкото бихте очаквали.

Например проучване, публикувано през 2019 г., установява чрез симулации, че ядрена война между Съединените щати и Русия ще потопи Земята в ядрена зима в рамките на дни, поради нивата на дим и сажди, изпускани в атмосферата.

Знаем също, че радиоактивните частици могат да пътуват много надалеч, Неотдавнашно проучване установява, че остатъци от радиоактивен въглерод от тестовете на ядрени бомби от Студената война са открити чак в Марианската падина, най-дълбоката точка на световния океан.

Отново, всичко това е хипотетично – съществуват международни договори за спиране на разпространението и използването на ядрени оръжия, така че се надяваме, че никога няма да е актуална тази информация.

Въпреки това, за да научите повече за текущото състояние на ядрените оръжия в света, включително мащаба на бомбите, можете да посетите Nuclear Notebook at the Bulletin of the Atomic Scientists.

Източник: Video: How Far Away Would You Need to Be to Survive a Nuclear Blast?
FIONA MACDONALD, Science Аlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !