Забравете за "стерилното неутрино", кандидатът за тъмна материя

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2016 в 15:39 17301 1

Кредит Erik Beiser / IceCube / NSF

Тук няма нищо.

Забравете за тази призрачна частица. Физиците прекараха десетилетия на лов за "стерилни неутрино", четвърти "аромат" или вид към трите известни неутрина, които с трилиони преминават през тялото ни незабелязано всяка секунда.

Сега учените са "почти" сигурни, че тя не съществува, пише NewScientist.

Изводите са в статия, публикувана в Physical Review Letters.

Нов анализ на почти 100 хиляди събития - удари на неутрино - в детекторите на неутринната обсерватория IceCube на Южния полюс, погребани под антарктическия лед, не откри никакви признаци на стерилната версия, заключавайки с 99% сигурност, че то не съществува.

Неутриното са частици, които не са в състава на "нормалната" материя, но те са навсякъде във Вселената. Слънцето произвежда солиден поток от неутрино, които пронизва Земята, но тези частици взаимодействат с обикновената материя много рядко и затова преминават през планетата ни като призраци.

Има три известни видове неутрино (аромати), а някои теоретични модели предричат ​​съществуването на още един вид по-неуловимо четвърто неутрино. То е обявен за "стерилно неутрино", защото той никога не са регистрирани физически сблъсъци с частици. Стерилното неутрино би си взаимодействало с обикновената материя само гравитационно, което го прави възможен кандидат за тъмна материя - вещество, което не се излъчва или отразява светлината и също се проявява само чрез взаимодействието си с обикновената материя чрез гравитацията.

Теоретиците смятаха, че стерилното неутрино има потенциал да обясни както тъмната материя, чийто загадъчни частици съставляват по-голямата част от нашата Вселена, така и защо Вселената започва с дисбаланс на материя и антиматерия, на дължим съществуването си, защото е попречил на тоталната анихилация на веществото в самото начало. Стерилните неутрино биха довели и до разширяване на Стандартния модел на физиката на елементарните частици, намеквайки за нова посока в нашето разбиране за частиците и силите, които ги управляват.

Първият удар върху стерилното неутрино бе в края на 2007 г., когато един експеримент, наречен MiniBooNE не успя да види никакви доказателства за него, но възкръсна от мъртвите през 2010 г., когато експериментът намерени признаци на антиматериална версия на частицата. Данни от космическия телескоп Планк през 2013 г. също изключи стерилните неутрино. Сега изглежда, че IceCube закопа окончателно идеята.

"Мисля, че трябва да продължим да търсим някакви намеци за нова физика в данните за неутриното, но нашият резултат показва, че е малко вероятно те да са свързани с наличието на стерилно неутрино", заяви Франсис Халзен (Francis Halzen), професор по физика в Университета на Уисконсин-Медисън и главния изследовател за IceCube за Space.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12492

1

Jivko Jeliazkov

11.08 2016 в 19:25

"тъмната материя, чийто загадъчни частици съставляват по-голямата част от нашата Вселена" - това е само хипотеза, защо го цитирате като факт?