30 години космически телескоп Хъбъл

Ваня Милева Последна промяна на 24 април 2020 в 00:00 7687 0

Днес, 24 април 2020 г., космическият телескоп "Хъбъл" на НАСА и Европейската космическа агенция ще отбележи 30 години от старта си.

Това са три десетилетия научни открития, направили революция в почти всички области на настоящите астрономически изследвания, от планетарна наука до космология, а безбройните му снимки безпогрешен поглед извън нашия свят.

През 70-те години НАСА и ЕКА започнаха да планират космически телескоп, който може да бъде над замъгляващите ефекти на атмосферата и да направи по-ясни от всякога изображения на Вселената. През 1990 г. идеята най-накрая се превърна в реалност и въпреки недостатъка в основното огледало, който бе доста бързо коригиран, "Хъбъл" далеч надхвърли очакванията.

Хъбъл посрещна своята 30-та година на орбита. Уникалната конструкция на "Хъбъл", която позволява да бъде ремонтиран и усъвършенстван с модерни технологии, го превръща в една от най-дълго функциониращите и най-ценни обсерватории на НАСА, която десетилетия наред излъчва  астрономически изображения, които показват как се трансформира Земята.

Космическият телескоп проникна по-дълбоко в ранните години на Вселената, отколкото някога се е смятало за възможно, изигра важна роля в откритието, че разширяването на Вселената се ускорява и изследва атмосферите на планетите около далечни звезди.

Хъбъл промени коренно нашето разбиране за космоса.

Тези три десетилетия на успех и влияние в областта на науката и културата НАСА и ЕКА ще отбележат със специални събития в публичните пространства и в социалните медии, нови изображения, видеоклипове и документални филми, интерактивни функции и други. Но разпространението на коронавируса организаторите отложиха и отмениха някои публични събития, особено на тези с голяма аудитория. 

Разбира се, COVID-19 няма да ни попречи да се насладим на богатата библиотека на "Хъбъл" на видеоклипове и изображения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !