Ако тъмната енергия еволюира, това може да обясни странен 21-сантиметров сигнал (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2023 в 00:01 11069 0

Концепция на художник за това как може да са изглеждали първите звезди, осветили вселената, в Космическата зора.

Кредит NASA/WMAP Science Team

Концепция на художник за това как може да са изглеждали първите звезди, осветили вселената, в Космическата зора.

Тъмната енергия може да се развива с времето и дори може да е свързана чрез нова природна сила с тъмната материя. И един изследовател смята, че може би вече има доказателства за това.

Ние не разбираме природата на тъмната енергия, която е загадъчната сила, която изглежда кара вселената да се разширява ускорено. Една хипотеза за тъмната енергия е, че тя е космологична константа, която по същество представлява обикновен природен факт. Но други изследователи търсят в по-интересни посоки.

Една от възможностите е тъмната енергия да се развива с времето, променяйки драматично скоростта на ускорение на Вселената. Но когато приемем тъмната енергия за динамична, веднага изниква въпросът: какво контролира еволюцията на тъмната енергия?

Възможен отговор на това е, че тя по някакъв начин е свързана с тъмната материя чрез нова, пета сила на природата. Тъмната материя и тъмната енергия се развиват съвместно една с друга, контролирайки се взаимно.

Тези теоретични модели имат много параметри, които могат да променят начина, по който тъмната материя и тъмната енергия се еволюират с времето. За щастие има много строги космологични наблюдения, които могат да поставят строги ограничения върху това как тези модели могат да се еволюират. И така, трябва да се намерят модели, които са в съответствие с всички съществуващи наблюдения, но и позволяват да се тества идеята.

И една нова статия прави точно това. В статията Лу Ин (Lu Yin), астрофизик в Азиатско-тихоокеанския център за теоретична физика в Южна Корея, изследва модел на тъмна енергия, взаимодействаща с тъмната материя, известен като взаимодействаща тъмна енергия на Шевалие-Поларски-Линдер (interacting Chevallier-Polarski-Linder dark energy).

Този модел е настроен така, че да съответства на всички съществуващи наблюдения с един допълнителен обрат. Още през 2018 г. екип астрономи съобщава за откриването на дълго търсен радиосигнал от формирането на първите звезди и галактики. Този сигнал се създава от излъчване на радиация от неутрален водород с дължина на вълната точно 21 cm. Астрономите, открили този сигнал, установяват, че сигналът е два пъти по-силен, отколкото може да се отчете в традиционната космология.

Това ново изследване показва, че модел, при който тъмната енергия еволюира и е свързана с тъмната материя, може потенциално да обясни този сигнал, както и да се съгласува с всички други космологични наблюдения. От решаващо значение е, че взаимодействието между тъмната материя и тъмната енергия задейства образуването на звезди и галактики да се случи по-рано, отколкото в стандартната космология, което създава по-силен 21-сантиметров сигнал.

Това може да бъде революция в космологията, но този резултат все още не е потвърден и все още се оспорва, но идеята е интригуваща.

Справка: Cosmic-Dawn 21-cm Signal from Dynamical Dark Energy; Lu Yin; https://arxiv.org/abs/2305.20038 

ИзточникDynamical Dark Energy Might Explain Strange 21-cm Signal, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !