Апаратът New Horizons е открил гигантска опашка на Плутон от азотни йони

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 юли 2015 в 22:31 10634 1

Кредит NASA / JHUAPL / SWRI

Схема на атмосферата на Плутон

Инструментите на сондата New Horizons са открили област на студен, гъст йонизиран газ, съставящ атмосферата на Плутон.

Тя се проточвала във вид на изненадващо голяма "опашка" - простираща се в продължение на почти 1600 километра отвъд планетата и с неочаквано богат химически състав.

Започвайки час и половина след най-близкия подход до Плутон инструментът (Solar Wind Around Pluto - SWAP) наблюдава огромна празнина в слънчевия вятър - отлив на електрически заредените частици от Слънцето - между 48 000 мили (77 000 км) и 68000 мили (109 000 км) отвъд планетата. Данните на SWAP показват, че тази кухина се запълват с азотни йони, образуващи плазмена "опашка" с неопределена структура и дължина, която се проточва зад Плутон, съобщава НАСА.

Тъй като Плутон няма магнитно поле, атмосферата му е почти "съблечена" от въздействието на слънчевия вятър и ултравиолетовите лъчи на слънцето.Според учените, всяка секунда от атмосферата се губи около един тон газ, което е много повече, отколкото Марс, който има подобен проблем.

Подобни плазмени опашки се наблюдават при планети като Венера и Марс. В случая на преобладаващо азотната атмосфера на Плутон, изхвърлените молекули са йонизирани от слънчевата ултравиолетова светлина, "обрани" от слънчевия вятър и отнесени покрай Плутон, за да формират плазмената опашка открита от New Horizons. 

"Когато нашите инструменти започнаха да наблюдават йоните в околностите на Плутон, ние осъзнахме, че границите на взаимодействието на атмосферата на Плутон и слънчевия вятър се простира далеч отвъд орбитите на спътниците му, а атмосферата се простира на височина от хиляда мили (1 600км)," - коментира Фран Бъгенал (Fran Bagenal), един от ръководителите на мисията.

Според нея, атмосферата на Плутон се е оказала със сложен химичен състав - горните му слоеве са от азот, а по-ниските части съдържат големи количества метан и дори по-тежки въглеводороди.

А когато изследователите на мисията получат повече данни през август, които да комбинират с атмосферните измерванията на инструментите Alice и Rex ще прецизират скоростта, с която Плутон губи своята атмосфера. "Когато научим това, ще може да отговорим на нерешените въпроси за развитието на атмосфера и повърхността на Плутон и да определим до каква степен взаимодействието със слънчевия вятър на Плутон е като това на Марс."- завършва Фран Бъгенал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2015 в 11:18

Казвам ви аз че Плутон е комета!