Астроном любител засне секретен военен самолет в космоса (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 юли 2019 в 09:54 8966 0

Космическият самолет X-37B на американските военновъздушни сили в орбита, заснет от сателитния тракер Ralf Vandebergh. Кредит: © Ralf Vandebergh

Известният холандски астроном аматьор Ралф Вандеберг (Ralf Vandebergh) прекарва няколко месеца, за да открие в орбита секретния американски орбитален самолет X-37B и да го заснеме с телескоп.

Въпреки ограничената резолюция на изображенията, това е още едно зрънце информация за най-загадъчният съвременен космически кораб, който вече близо 2 години е на орбита без кацане.

Снимката на Boeing X-37B е направена от Земята с помощта на 10-инчов (254 мм) телескоп. В дясно е суровата снимка (Raw), както и нейната увеличена и екстраполирана версия. Вляво е анализ на фотографията, базиран на реалния облик на космическия самолет.

Самият X-37B заема няколко десетки пиксела в изображението - почти невъзможно е да се получи по-високо качество на изображението и резолюция с помощта на любителска техника. Но дори и от такава снимка, може да се прецени, че космическият самолет е в орбита с разтворени слънчеви панели и отворен товарен отсек.

По време на снимката на 2 юли орбиталния самолет е бил в космоса 657 дни. Безпилотната совалка попадна в кадър на надморска височина от 340 километра над земната повърхност.

Представа на художник за X-37B в орбита. Кредит: Boeing

За да улови такъв уникален кадър, Ралф се занимава няколко месеца с изчисления и наблюдения. Успява визуално да открие космическия самолет през май, но когато няколко седмици по-късно бе готов да го заснеме, корабът вече не бе на същата орбита - той е направил маневра. Повторно да види X-37B става възможно само с помощта на мрежа от подобни на него ентусиасти и астрономи-любители и снимките бяха направени на 30 юни и на 2 юли. Вандеберг стана първият цивилен, който снима тайната совалка в работно състояние.

Секретен обект

X-37B, известен също като OTV (Orbital Test Vehicle), прилича на миниатюрна версия на космическата совалка на НАСА.

Безпилотният космически кораб за многократно използване Boeing X-37B е създаден по поръчка и с прякото участие на американските военновъздушни сили. Неговата конструкция и характеристики остават секретни - публикувани са само размерите и теглото: 8,9 метра дължина, 4,55 метра ширина през върховете на крилата, максималното тегло е 4,99 тона, а товарното отделение е с размери 2,1х1,2 метра.

Много малко снимки или видеоклипове на този космически самолет могат да бъдат намерени в мрежата, а задачите му не са много ясни в детайли. На всички въпроси относно предназначението на X-37B представителите на правителствените агенции в САЩ, отговарят, че това е тестов апарат за провеждане на орбитални експерименти в интерес на Министерството на отбраната. Известно е със сигурност, че автоматичната совалка може самостоятелно да променя орбитата си в широк диапазон, да прекарва почти две години в космоса и след това да се връща на летището в Калифорния.

Рекордьор

X-37B прекара досега 666 дни полет по тази последна мисия, която се нарича OTV-5, защото това е петият полет за програмата.

OTV-5 стартира на 7 септември 2017 г. от върха на ракетата носител Falcon 9  на SpaceX от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

Всяка мисия X-37B отбелязва нов рекорд за продължителност на полета за програмата - точно кога OTV-5 ще приключи, е неизвестно.

През 2018 друг холандски астроном Марко Лангбрук (Marco Langbroek) успя да намери и да заснеме X-37B в орбита.

Източник: Skywatcher Captures Rare Image of Mysterious X-37B Military Space Plane

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !