Астрономи датираха стих на Сафо отпреди 2500 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 май 2016 в 10:10 13169 1

Сафо. Римска фреска.

Физици и астрономи и от Университета на Тексас в Арлингтън с помощта на софтуер установиха точно времето на написването "Среднощна поема" на Сафо, която описва нощното небе над Гърция преди повече от 2500 години. Анализът на картата на звездното небе определи датата на текста на 570 пр.н.е.

Учените описват своите изследвания в статия, публикувана в Journal of Astronomical History and Heritage, съобщава сайтът на университета.

"Среднощна поема" на Сафо описва звезден куп, известен като Плеядите, наблюдаван от нея около полунощ от гръцкия остров Лесбос. 

Залязоха луната и плеядите.

Минават часовете.

Полунощ е.

Лежа сама.

Учените използват програмата Starry Night 7.3, с която била идентифицирана най-ранната дата, когато Плеядите са в зоната на видимост в полунощ местно време. Цифровата система за планетариуми Digistar 5 е позволила да се възстанови картината на небето, която е вдъхновила Сафо.

"Това е един пример за това, как научната общност може да даде своя принос към познанието за важни древни текстове . Изчисленията са извършени, за да се определи периода от време, но ние също успяхме да определим и сезона, отговарящ на специфичните й описания на нощното небе като 570 пр.н.е"- заяви водещият автор на проучването Манфред Ганц (Manfred Cuntz). 

Плеядите. Снимка: NASA / ESA / AURA / Caltech

Според исторически сведения, "Среднощна поема" е написана от преди повече от 2,5 хиляди години. Според екипа на Ганц, това се е случило в периода от 25 януари до 31 март 570 г. пр.н.е. "Въпросът за синхронизацията е сложен, тъй като по това време те не са имали точни механични часовници, както сега, може би само водни часовници", отбеляза Ганц.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.05 2016 в 18:48

Не е зле. Пишеш си поезия, а след 2500 години разкриват от коя страна си почесваш носа.

И това прибавено към факта че след 2500 години изобщо те четат.