Астрономите стесниха областта за търсене на новата планета X

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 февруари 2016 в 11:30 9808 0

Кредит Caltech / Hurt (IPAC)

Шестте най-далечни познати обекти в Слънчевата система с орбити изключително отвъд Нептун (във виолетово) мистериозно се подреждат в една посока. Също така, когато се гледа в три измерения, всички са наклонени почти идентично далече от равнината на Слънчевата система. Батигин и Браун показват, че е необходима една планета с 10 пъти масата на Земята на далечна ексцентрична орбита противопоставена спрямо другите шест обекта (в оранжево), за да се поддържа тази конфигурация. Диаграмата е създадена с помощта на WorldWide Telescope.

Френските астрономи съобщиха, че използвайки симулации са стеснили района, където може да е хипотетичната Девета планета в Слънчевата система. Учените намалили наполовина областта, където теоретично може да е новата планета Х, която се смята, че е 10 пъти масата на Земята.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Astronomy and Astrophysics, съобщи вчера Рhys.org.

Миналият месец, американските астрономи Батигин и Браун обявиха, че са открили девета планета отвъд Нептун, но признаха, че нямат представа къде може да е на прогнозната си 10 000-20 000-годишна орбита.

Работата на френските астрономи потвърждава, че Деветата планета може да съществува в далечните краища на Слънчевата система, заяви съавторът Жак Ласкар (Jacques Laskar) от Парижката обсерватория пред АФП, "а не просто навсякъде".

Френският научен екип,  използвайки данни от космическия апарат "Касини" на НАСА в орбита около Сатурн, седмата планета от Слънцето, заявиха, че биха могли да се изключат две зони. По този начин те стесниха два пъти областта за търсене в космоса.

На базата на математическо моделиране, френските учени изчисляват как влияе Деветата планета - пътешестваща по определената от американците орбита - върху движението на другите планети, покрай които минава в близост.

В науката вече има подобен известен случай - откриването на Нептун, първата прогнозирана по гравитационното й влияние върху Уран.

Астрономите твърдят, че ако станцията Касини продължи работата си до 2020 г., ще бъдат в състояние да продължат стесняването на района на космоса, където може да се намира планетата. В противен случай, потвърждението за откриването й ще отнеме години, за да се намери Деветата планета, ако изобщо съществува..

Планетата X е обект с размерите на Нептун и десет пъти масата на Земята. Небесното тяло се върти около Слънцето по силно издължена и наклонена спрямо равнината на Слънчевата система с период от 10-20 хиляди години. Най-близкото разстояние между Слънцето и Планетата Х е равно на 200 *астрономически единици (AU) .

*Астрономическата единица представляваща средното аритметично на минималното и максималното разстояние на Земята до Слънцето и е приблизително 150 милиона километра.

Небесно тяло открили астрономите Майк Браун и Константин Батигин от Калифорнийския тенологичен университет. Находката може да бъде един от най-сензационните през настоящото десетилетие, сравнима с откриването на нов континент на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !