България подписа споразумение с Европейската космическа агенция

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 април 2015 в 21:23 4554 0

1.3 милиона евро на година ще бъде финансовият принос на България към Европейската космическа агенция. 90% от тези пари са предвидени за проекти на български организации, които биха допринесли за развитието на агенцията.

„Подписването на Споразумение за кооперираща държава между Правителството на Република България и Европейската космическа агенция отваря изключителни възможности за развитие на българската икономика, наука и бизнес, защото възвращаемостта на инвестициите в аерокосмическия сектор е в пъти по-висока, отколкото в други икономически отрасли.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалната церемония по подписване на споразумението, която се проведе днес в Министерство на икономиката.

Министър Лукарски поясни, че до този момент България е била единствената държава от ЕС, която не е имала възможност да се включи в този свободен „пазар” на научни и технологични продукти и услуги, чийто годишен оборот достига до 6 млрд. евро. С подписването на споразумението пред страната се откриват широки възможности за активизиране на научния и индустриалния потенциал, осигуряване на достъп до върхови технологии и развитие на бизнес в аерокосмическия сектор. Съгласно заложеното в споразумението България ще се включи и в петгодишната програма на Европейската космическа агенция (ЕКА) – „План за коопериране на европейски държави”, създадена специално за новоприетите държави членки на Европейския съюз.

„Призовавам бизнеса и научните среди да участват активно със свои проекти, за да се възползват максимално от големите възможности, които ни предоставя споразумението“, завърши министърът.

Г-н Ерик Морел де Вестгавер, представител на ЕКА, заяви че присъединяването на България е важен ден за Агенцията. Споразумението за кооперираща страна ще осигури на България директен достъп до програмите на ЕКА. „България се присъединява към една много успешна организация, която е насочена към бъдещето“, допълни той.

На събитието присъстваха първият български космонавт г-н Георги Иванов, представители на научните среди от Института за космически изследвания и на бизнеса.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !