Балон от плазма експлодира на Слънцето в невероятни кадри

До момента слънчевият цикъл е доста впечатляващ.

Ваня Милева Последна промяна на 13 юни 2023 в 00:01 3927 0

Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА засне това изображение в крайно ултравиолетовия диапазон на слънчева експлозия - както се вижда от ярката светлина в долния център на Слънцето - на 28 октомври 2021 г.

Кредит NASA/SDO

Моментът, в който предстои да се случи избухването (средната долна част на Слънцето), както се вижда от обсерваторията Solar Dynamics Observatory на 29 октомври 2021 г.

През декември 2019 г. започна 25-ият слънчев цикъл на Слънцето и той е много по-активен, отколкото прогнозираха учените.

Американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) публикува таймлапс на този активен цикъл, включващ някои от най-зрелищните събития, които са се случили на повърхността на Слънцето.

Сред многото наблюдения от слънчевия ултравиолетов апарат на NOAA (Solar Ultraviolet Imager - SUVI) има едно от края на октомври 2021 г. На него изригване от клас X (най-високо енергийният тип) експлодира по цялата повърхност на Слънцето. Досега то бе най-мощното от цикъла и предизвика голямо радиозатъмнение. То обаче не може да се сравнява с някои от случилите се в миналото.

Анимиран gif, показващ балон от плазма, който се взривява от Слънцето. Това е най-мощното изригване от цикъла досега. Кредит: NOAA

Изображенията от SUVI дават по-добра представа за мощта на събитието. Предишните наблюдения от този ден показаха светлинната експлозия от изригването, но изображението на NOAA показва афтършока, който се разширява в слънчевата плазма. Абсолютно грандиозно събитие.

Според нов модел, който оспорва стандартните прогнози, пикът на 25-ия слънчев цикъл може да настъпи по-рано от очакваното - в края на 2024 г. вместо в средата на 2025 г. Със сигурност предстоят още екстремни събития.

А през последните няколко години на Слънцето вече се наблюдават толкова много невероятни явления: особен полярен вихър от плазма, слънчеви петна, толкова големи, че се виждат с просто око (но със слънчеви очила!), и слънчева змия, която се плъзга по повърхността му.

Ето как изглеждат някои от тези невероятни слънчеви явления:

Объркващ, но невероятен слънчев полярен вихър, наблюдаван около Северния полюс на Слънцето:

Слънчево петно, толкова голямо, че може да се види без телескоп

Слънчевото петно AR3310, долу вдясно, трябва да се вижда без уреди. Слънчевото петно ​​четири пъти по-голямо от Земята си проправя път през Слънцето. Кредит: NASA Solar Observatory

„Слънчевите петна са области, където магнитното поле е около 2500 пъти по-силно от това на Земята, много по-силно от където и да е другаде на Слънцето“, обяснява Националната метеорологична служба. „Поради силното магнитно поле, магнитното налягане се увеличава, докато атмосферно налягане там намалява. Това от своя страна понижава температурата спрямо околната среда, тъй като концентрираното магнитно поле възпрепятства потока на горещ, нов газ от вътрешността на Слънцето към повърхността."

Слънчева змия

Сондата "Паркър" заснема събитието в екстремни ултравиолетови лъчи, показвайки интензивните енергийни процеси, протичащи в слънчевата атмосфера. Таймлапсът е направен от изображения, заснети в продължение на три часа, и екипът изчислява, че „змията“ се е движила със скорост от 170 километра в секунда.

Целият газ в атмосферата на Слънцето е плазма, защото при температура над един милион градуса електроните са изтръгнати от техните атоми. Студената плазма следва слънчева нишка, дъга от плазма, която може да се образува по повърхността на Слънцето, свързвайки две отдалечени части на Слънцето. На това място магнитното поле е много усукано, направлявайки течението на плазмата, като образуваа тази криволичеща структура.

В точката, от която тръгват змията и плазмената нишка, след това се случва голямо изригване, познато като изхвърляне на коронална маса - мощно явление, което ако удари Земята, може да причини геомагнитни бури.

Местоположението на змията, нишката и изхвърлянето на коронална маса е едно и също, което е твърде голямо съвпадение, така че екипът проучва как трите феномена са свързани.

Източник: 

See A Bubble Of Plasma Explode Across The Sun In Amazing Footage, IFLScience

Celestial Snake Caught Slithering Across The Sun’s Surface,  IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !