На път сме да влезем в слънчев максимум. Експерт обяснява какво да очакваме

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2023 в 00:01 6357 0

Предстоящият слънчев максимум трябва да причини по-чести слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса.

Кредит NASA's Goddard Space Flight Center

Предстоящият слънчев максимум трябва да причини по-чести слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса.

Близо сме до следващия слънчев максимум, който се очаква да започне през 2025 г. Слънчевият максимум представлява пик в слънчевата активност, когато магнитното поле на Слънцето достига най-силната си и най-хаотична и динамична точка, обяснява за Business Insider Матю Оуенс (Mathew Owens), професор по космическа физика в университета в Рединг, който изследва космическата наука и времето във връзка със слънчевата активност и слънчевия максимум.

Тази повишена слънчева активност може да причини екстремни явления в космическото време, включително слънчеви изригвания. Освен това може да наруши радиокомуникациите и електрическата мрежа и да има сериозни последици за здравето на астронавтите.

Опасностите са предимно за мащабната инфраструктура. На индивидуално ниво е малко вероятно хората на Земята да усетят директно ефектите от слънчевия максимум.

Този слънчев максимум вероятно ще бъде по-силен от предишния

Когато Слънцето е по-активно, то излъчва повече заредени частици в космоса, които могат да достигнат Земята и да нарушат магнитното поле на нашата планета. Кредит: NASA/Solar Dynamics Observatory

Слънчевите цикли обикновено продължават 11 години, а слънчевият максимум се случва приблизително в средата на всеки цикъл.

Последният слънчев максимум се случва между 2012 и 2014 г. и бе особено слаб – един от най-слабите за последните около 100 години.

Този предстоящ слънчев максимум обаче изглежда, че може да се върне към средните стойности. Това означава, че може да видим повече въздействие върху космическото време и свързаните с него потенциални последствия.

Какво означава слънчевият максимум за Земята

Комбинация от наблюдения в реално време и компютърни симулации показва посоките на магнитните линии на слънцето. Кредит: NASA's Goddard Space Flight Center/Duberstein

Слънчевата активност се случва на първо място поради разбъркването на плазмата вътре в Слънцето, което създава и променя магнитното поле на Слънцето.

Магнитното поле на Слънцето достига максимална сила по време на слънчевия максимум, което води до увеличаване на събития като слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса.

Слънчевите изригвания се състоят от високоенергийни фотони, като рентгенови лъчи, които могат да увеличат йонизацията в горната атмосфера на Земята и да нарушат радиокомуникациите.

Слънчево изригване. Кредит: NASA

Изхвърлянията на коронална маса (CME), от друга страна, са изригвания на слънчево магнитно поле и материал, които подхранват геомагнитни бури. Тези смущения в магнитното поле на Земята могат да повредят електроразпределителната мрежа.

По време на слънчевия максимум ще има още изблици на много високоенергийни частици, пътуващи към Земята. Тези изблици са около четири пъти по-вероятни да се появят по време на слънчев максимум, отколкото по време на слънчев минимум.

И тъй като частиците в тези изблици са йонизирани, те представляват сериозен риск за здравето на астронавтите и пътниците и екипажа на самолети на голяма надморска височина. Те могат също да повредят космическия хардуер и да доведат до загуба на сателит.

Вероятно няма да забележите повечето от тези ефекти

Много ефекти от слънчевия максимум са ефимерни, което остава едно от най-големите предизвикателства при изучаването на космическото време.

Например често е трудно да се свърже окончателно проблем в електрическата мрежа с космическото време – дори ако слънчевата активност е причинила този проблем.

Единственият конкретен ефект, който може с увереност да се предвиди, е, че вероятно ще има полярни сияния по-често на различни географски ширини.

Слънчевите бури могат да генерират изумително красиво полярно сияние. Кредит: WINDOWSCUSTOMIZATION.com

По време на слънчевия максимум по-големият брой слънчеви частици, взаимодействащи с молекулите в земната атмосфера, причинява по-ярки прояви на полярните сияния, които могат да се простират по-на север или на юг от обикновено.

Учените също са открили сигнали за слънчевия цикъл като промени в температурата и нивата на озона в стратосферата на Земята.

Въпреки че учените включват тези промени от Слънцето, когато разглеждат дългосрочните климатични вариации, тези ефекти върху климата не са толкова значителни или тежки, колкото фактори като вулкани, емисии на въглероден диоксид и друга човешка дейност.

Нашата зависимост от технологиите повишава рисковете

Нашата колективна зависимост от технологиите и космоса се увеличава всяка година, което прави космическото време все по-голям риск.

Заплахата, която представлява за електрическата мрежа, предизвиква най-голямо безпокойство, не на последно място поради натрупващите се опасности, свързани със загубата на електрозахранване за продължителен период от време.

Всичко обаче се свежда до вероятност. По-силен слънчев цикъл просто означава по-голяма вероятност от екстремни космически метеорологични събития. Но не е задължително да срещнем екстремно космическо време.

Всъщност екстремно космическо време може да се случи дори при слаби слънчеви цикли. По време на слабия слънчев максимум на цикъл 24, космически кораб далеч от Земята се натъкна на един от най-високоенергийните CME, виждан някога. CME от такъв мащаб, насочен към Земята, може да причини сериозни смущения в електроразпределителната мрежа или големи щети на сателитния хардуер.

Източник: I've studied the sun for 23 years. Here's what happened during the last solar maximum and what to expect from this one, Mathew Owens, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !