Ярко полярно сияние изпълва небето на Шотландия със зелено след мощна геомагнитна буря

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2022 в 00:01 16275 0

Кредит: Calum D.J Bruachdh @cdjbanks

Да наблюдават красивото северно сияние е мечта на много хора. Миналата седмица тази мечта се сбъдна за жителите на Шотландия, когато станаха свидетели на ярко зелено северно сияние - от Оркни на север до Дъмфрис и Галоуей на юг през нощта в няколко района на Шотландия бе видяно грандиозното астрономическо явление.

Полярното сияние е природен феномен, предизвикан от слънчеви геомагнитни бури. Може да изглежда като блестящи „танцуващи“ светлинни завеси и вълни, които се носят по небето.

Тези, които живеят близо до Арктическия кръг, обикновено са единствените, които могат да видят грандиозното шоу. Полярното сияние най-вероятно ще бъде видяно от тези в близост до Антарктика.

Геомагнитна буря причинява зашеметяващо северно сияние в небето на Шотландия

В неделя се случи геомагнитна буря с умерена сила и много хора споделиха в Twitter снимки на северното сияние, което е резултат от слънчевите изригвания по посока на Земята.

„За първи път виждам северното сияние. В Мерихил, в Глазгоу също“, пише Дани в Twitter.

Дани, студент в университета в Глазгоу, заснема сиянието в северозападните части на града.

„Малко магия за края на седмицата“, пише друг потребител на Twitter, заснел полярните сияния над Шотландия.

„За първи път виждаме северното сияние! Това е буквално на прага ни и се тресеме от вълнение!“

„Умът ми е напълно издухан. След 37 години лов, преследване и взиране, най-накрая имам свои собствени снимки на Северното сияние! Не се изисква взиране или скъпа екипировка!", пише Neens от Шотландия.


Полярните сияния обикновено се наблюдават само в полярните области. Казано по друг начин, колкото по-на север отивате, толкова е по-вероятно да видите северното сияние. Въпреки това, полярните сияния могат да мигрират по-далеч, към екватора по време на геомагнитни бури.

Геомагнитната буря от уикенда се случи в неделя. Центърът за прогнозиране на космическото време (SWPC) на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ я класифицира като буря от ниво G2, предупреждавайки, че може да причини смущения в електрическата мрежа, високочестотни радиосмущения на високи географски ширини и повишено съпротивление на спътници на ниска орбита на Земята.

Слънцето като източник на сияние

Газовете около слънцето стават по-горещи по време на периоди на повишена слънчева активност. Слънчевият вятър е поток от електрически заредени частици - предимно електрони и протони - които се изхвърлят от Слънцето.

Земята е директно на пътя на слънчевия вятър, но нашата планета е защитена от своето магнитно поле, което отклонява частиците.

Някои частици обаче преминават по линиите на магнитното поле и се сблъскват с атмосферата, възбуждайки кислородните и азотни атоми, което води до хипнотизиращите танцуващи светлинни потоци.

Измерване на слънчеви бури

Някои слънчеви бури са по-мощни от други. Скалата G, която определя количествено силата на геомагнитните бури, варира от слаби G1 бури до опустошителни G5 бури.

Бурите от клас G5 могат да прекъснат електрическите мрежи, да създадат трудности при свързването със сателити, да причинят прекъсвания на радиото, които продължават с дни, и да произведат полярни сияния на юг до географските ширини на България и дори Северна Африка.

В неделя SWPC прогнозира, че геомагнитните бури ще продължат до вторник, но дотогава те ще намалеят до G1.

Слънцето е малко по-активно напоследък. Нашата звезда преминава през 11-годишни цикли на активност, с подчертан пик и спад, известни като слънчев максимум и слънчев минимум. Слънчевият минимум, когато магнитното поле на Слънцето е най-слабо, настъпва, когато магнитните полюси на Слънцето сменят местата си. Последният слънчев минимум настъпи през декември 2019 г.

Това означава, че в момента ескалираме към слънчевия максимум, когато слънчевото магнитно поле е най-силно. Тъй като магнитното поле на Слънцето контролира неговата активност, това означава, че ще наблюдаваме нарастване на слънчевите петна, слънчевите изригвания и коронални изхвърляния на маса. (Слънчевите петна са временни области на силни магнитни полета, които се образуват, когато слънчевото магнитно поле се заплита.)

Слънчевият максимум трябва да настъпи около юли 2025 г. Може да е трудно да се предвиди колко активен ще бъде даден цикъл, но има доказателства, че може да навлизаме в най-силния цикъл, регистриран досега.

Източник: Northern Lights: Strong Aurora Borealis Fill Scotland Skies With Green After a Powerful Geomagnetic Storm
Tiffany Winfrey, sciencetimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !