Бъз Олдрин: НАСА да закрие МКС и да потегли към Марс (видео)

NaukaOFFNews Последна промяна на 12 май 2017 в 11:14 6196 0

Снимка: Theo Leggett

Ако НАСА и нейните партньорски агенции имат сериозни намерения да стъпят на Марс в близко бъдеще, те трябва да дръпнат шалтера на Международната космическа станция в най-скоро време.

Този съвет отправи Бъз Олдрин (Buzz Aldrin) - вторият човек, стъпил на Луната.

"Трябва да пенсионираме МКС колкото е възможно по-скоро", заявява бившият член на Аполо 11 по време на презентация, част от конференцията "Хора на Марс 2017" във Вашингтон. "Ние просто не можем да си позволим 3,5 милиарда долара на година за нея", добавя той, цитиран от Space.com.

Вместо това, предлага Олдрин, НАСА трябва да продължи да предава операциите си на ниска околоземна орбита на частни партньори. Американската космическа агенция вече поощрява това като предава договори на компании като SpaceX, Orbital ATK и Boeing да изстрелват товари към МКС.

Bigelow Aerospace, Axiom Space или други компании трябва да изграждат и оперират нискоземните космически станции, независими от МКС, продължава Олдрин. В идеалната ситуация първите от тези търговски бази ще споделят ключови орбитални параметри със станцията, която Китай планира да изгради и заработи в началото на 2020 година, за да се окуражи по този начин сътрудничеството с Пекин, обяснява още бившият астронавт.

Установяване на частни бази на ниска околоземна орбита е само първата стъпка от плана на Олдрин за колонизиране на Марс, който зависи силно от т.нар. cyclers - космически кораби, които се местят непрекъснато между две космически дестинации, доставяйки хора и товари в двете посоки.

Втората стъпка включва международната космическа общност да построи съвместно кораби тип сайклер (cycler) за редовни превози на товари и хора до Луната и обратно.

В началото на 80-те Бъз Олдрин замисля прилагането на космически кораби, които вечно ще "циркулират" в орбити между Земята и Луната с помощта на относителните гравитационни сили на двете тела за поддържане на траектория като по този начин се изразходва много малко гориво. 

По препоръка на Том Пейн (бивш администратор на НАСА), Бъз започва да адаптира концепцията за сайклерите към много по-сложна цел - мисиите до Марс. Прецизно оценявайки относителните движения и позиции на Земята и Марс Бъз Олдрин определя гравитационно поддържаните траектории и орбиталния маршрут на постоянен сайклер - космически кораб за многократна употреба, както се вижда в многобройните му чертежи, направени на ръка, проверени от инженери в Лабораторията за реактивни двигатели (JPL ).

Неговата концепция работи и е кръстена "сайклер на Олдрин".

Подобен тип кораби и дейностите, които ще осъществяват, ще позволят построяването на лунна база с екипаж, където човечеството да се обучава и да тества технологиите, изискващи се за колонизирането на Марс, като например по какъв начин да се произведе реактивно гориво от местни ресурси.

След това на ред идват сайклери между Земята и Марс, които Олдрин описва като "еволюционно развитие" на преходните модели. Олдрин предвижда различни видове сайклери, с чиято помощ човек да стигне до астероид, разположен близо до Земята, още през 2020 г. и прелитане край Венера през 2024 г. 

Ако всичко върви по план, в началото на 2030 г. на Марс могат да стъпят първите хора, заявява Олдрин. И те ще бъдат заселници, не посетители, отбелязва той. "Нека бъде сигурно, че разработваме устойчив план за установяване на Марс. Без знамена и отпечатъци този път", набляга Олдрин.

МКС е предвидена да действа до 2024 г., като НАСА, Роскосмос и други партньори допуснаха този срок да се удължи до 2028 г. От НАСА непрекъснато повтарят, че МКС е ключова част от визията на агенцията за пътешествие до Марс, което цели пристигане на астронавти на Червената планета през 2030 година.

Снимка: НАСА

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !