Cближаването с Плутон може да унищожи New Horizons

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юли 2015 в 15:57 5359 1

Днес, само за няколко часа сондата New Horizons ще премине покрай Плутон на разстояние малко повече от 10 хиляди километра. Но това може да коства живота на сондата.

"Най-опасният момент за сблъсък е преминаването покрай екваториалната област на Плутон и през всичките му спътници", - казва Хал Уийвър (Hal Weaver), представител на екипа на мисията отбора New Horizons. Там са опасни не са само спътниците (Плутон има пет, а може би и повече), а прахът и възможни частици скали, които са в зоната на влияние на гравитационното поле на цялата система.

Скоростта на сондата в момента е около 50 хиляди километра в час. Това е една огромна скорост, при която сблъсъкът дори и с фин прах може да доведе до необратими последици. Най-уязвима точка на сондата е контейнера за гориво. Разбира се, красива експлозия като по холивудските филми няма да стане. Но подобна повреда ще извади от строя апарата.

В този случай фактът на унищожаване или повреда на сондата няма да знаем до момента, докато не се получи или обратно - не се получи, сигнал от сондата. А това ще се случи едва няколко часа след събитието. Някои експерти смятат, че повреждането на сондата е неизбежно.

Въпреки потенциалните проблеми, достигането до Плутон е едно от най-значителните постижения на нашата цивилизация. И дали New Horizons по-нататък ще проучва Вселената или ще заспи вечен сън - събитието във всеки случай е изключително. Разбира се, всички очакваме снимки на Плутон и Харон по време на най-близкия подход. Надяваме се, че тези данни ще бъдат получени и след това сондата успешно да се оттегли в пояса на Кайпер, за да проучи и тази област.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2015 в 17:18

Мисля, че думичката, която се търси не е "станция", а "космически апарат". ;)