Защо хората обичат Плутон?

Кристин Каменова Последна промяна на 14 юли 2015 в 12:49 11484 1

Кредит НАСА

Космическата сонда New Horizons забеляза голямо, светло петно с формата на сърце на повърхността на Плутон.

Плутон – някогашната (а за някои хора и вечна) девета планета в Слънчевата система – се радва на голямата любов на обществото. Кое прави този леден аутсайдер така любим, пита Кала Коуфилд (Calla Cofield) от space.com.

Когато официалният статус на Плутон в Слънчевата система беше променен от „планета“ на „планета джудже“, обществеността бе силно подразнена.

Нийл деГрас Тайсън е получил маса заядливи писма от деца, които не били съгласни с решението, а голяма част от хората все още са на мнение, че Плутон трябва да задържи своя "планетен" статут.

Но хората не само защитават статута на Плутон, те заявяват своята голяма любов към него. Но защо това небесно тяло, което дори не е планета както вътрешните осем, успява да предизвика такъв голям интерес и обич сред хората? Разпитани са специалисти и обикновени хора и ето какви са отговорите:

"Мистериозна е. Единствената планета, за която се знaе най-малко." - Ашли Хелтън.

"До сега, външната част на Слънчевата система е била непостижима за нас поради своята отдалеченост. Плутон е олицетворение на този далечен мистериозен бряг, а New Horizons е корабът, който ще ни позволи да преплуваме през "забранените води."" - поетично се изразява Себастиан Алехандро.

Мисията на New Horizons е да направи снимки на Плутон в близък план като по този начин се сдобие с парченце от мистиката на Плутон. Това ще се случи днес на 14 юли и най-вероятно сондата ще успее да заснеме първите ясни фотографии на повърхността на Плутон.

Плутон е открит 1930 година и дълго време смятан за самотна ледена топка в най-далечната част на Слънчевата система. Чак през последните десетилетия учените разбират, че Плутон е член на една всъщност доста голяма група от небесни обекти, които по същество формират тези истинските външни части на Слънчевата система като Облака на Оор и пояса на Кайпер.

Чарът на Плутон привлича учените.

"Смятам, че е удивителен, защото е най-далечната планета, най-отдалеченият от нас обект и не е проучван и изучаван досега", коментира Стив Теглър, професор по физика и астрономия в Университета на Северна Аризона. Теглър участва в проект, чиято цел е да установи състава на леда на повърхността на Плутон.

"За първи път да посетиш планета. Това не се случва всеки ден и е доста вълнуващо. Наистина да погледнеш отвъд повърхността, да направиш драматични открития за физичните, химичните и структурните свойства, това буди голям интерес. Но това, което го прави така изключителен е фактът, че изучаването на така любимия за хората Плутон изисква впрягането на максимални усилия от страна на техническата наука и съвременната технология."

Накрая сам добавя: "Да, Плутон трябва да е планета."

И е подкрепен от мнозина.

Астрофизикът, Емили Райз, която ще говори за Плутон в Американския музей по история през август, казва, че е нетърпелива да разбере новините от мисията на New Horizons, а и много обикновени хора също се вълнуват.

Тя добавя: "Сега всеки знае за Плутон. Когото и да спреш на улицата ще има мнение по темата. Затова обичам Плутон, затова обичам и съвременната астрономия."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2015 в 18:06

Като кардиолог ви казвам, че това не прилича на сърце а на г*з!