„Черната красавица“: Циркон, „подарък“ от Марс, разказващ за гигантски сблъсък

Ваня Милева Последна промяна на 07 февруари 2022 в 13:25 15340 0

Обозначен като NWA 7034 (Северозападна Африка (NWA) 7034) и с прякора „Черната красавица“, марсианският метеорит тежи приблизително 11 унции (320 грама). Кредит: NASA

Изучавайки марсиански метеорит, изследователи от Университета "Къртин"  откриват първите доказателства за повреди с висока интензивност, причинени от астероиден удар, в откритие, което има значение за разбирането кога може да са съществували на ранния Марс условия, подходящи за живот.

Изследването, публикувано във водещото научно списание Science Advances, проучва зърната на минерала циркон в марсианския метеорит NWA 7034. Метеоритът, известен като „Черната красавица“, е рядка проба от повърхността на Марс. Оригиналният камък от 320 грама е намерен в Северна Африка и за първи път е докладван през 2013 г.

Водещият автор Морган Кокс (Morgan Cox), докторант от Центъра за космически науки и технологии "Къртин" (SSTC), описва метеорита като конгломерат от счупени скални фрагменти и минерали, предимно базалт, които са се втвърдили и са се превърнали в скала с течение на времето. Цирконът, открит вътре в метеорита, е запазил доказателства за повреди, които възникват само при удари на големи метеорити.

NWA 7034 Марсиански метеоритМарсианският метеорит NWA 7034, показващ външен вид от разтопявана кора (вляво) и разрез, разкриващ вътрешността (вдясно), и двете изображения с 1 куб. см за мащаб. Кредит: Institute of Meteoritics, UNM

„Това зърно наистина е еднократен подарък от Червената планета. Ударна деформация при високо налягане не е откривана преди в нито един минерал от „Черната красавица“. Това откритие на повреди от удар в марсиански циркон на 4,45 милиарда години предоставя нови доказателства за динамични процеси, които са засегнали повърхността на ранния Марс“, отбелязва Кокс.

„Видът на ударните увреждания в марсианския циркон включва „двойници“ и е докладван от всички най-големи места за удар на Земята, включително това в Мексико, което уби динозаврите, както и от Луната, но не преди това от Марс.”

Кредит: Структурни дефекти в кристалите, лекция на проф. д-р Теменужка Йовчева, ПУ "Паисий Хилендарски

Двойниците са повърхностни дефекти, които възникват в процеса на израстването на кристалите или при механични въздействия. Структурата на двойника може да се разглежда като огледално отражение от двойниковата равнина на някаква част от кристала. При това двойниковата равнина е кристалографска възлова равнина, а положението на съседните на нея атоми е съгласувано с останалата част на кристалната решетка. Двойниците се различават само по ориентацията на кристалната решетка, а границата между тях малко променя енергията на кристала.

Комбинирана карта на елементите на парче от марсианския метеорит NWA 7034, анализиран в това изследване. В червено е Fe, в зелено - Ca, в синьо - Mg. Пунктирните линии очертават представителни класове, по-големи от ~1 мм. Вложката показва местоположението на ударно-деформираното цирконово зърно, двупосочните стрелки във вмъкнатите прозорци показват ориентациите на елементите, показани като ударни двойници. Кредит: Morgan A. Cox et al.

Изображения на сканиращ електронен микроскоп на ударно деформирано цирконово зърно от NWA 7034.(A) Карта на лентов контраст (BC) на зърно от циркон (Zrn), показваща равнинни микроструктури. (B) Фигура с обратен полюс, показваща една ориентация на двойници. Кредит: Morgan A. Cox et al.

Съавторът д-р Аарон Кавози (Aaron Cavosie), също от "Къртин", отбелязва, че появата на цирконови зърна в метеорита „Черната красавица“ предоставя физически доказателства за мощни астероидни сблъсъци върху ранния Марс и това има последици за обитаемостта на младата планета.

„Предишни проучвания на циркон в марсианските метеорити предполагат, че условия, подходящи за живот, може да е имало преди 4,2 милиарда години въз основа на липсата на мощни ударни попадения“, разказва д-р Кавози.

„Марс стана обект на астероидно бомбардиране след това време, в мащаба, за който е известно, че причинява масови измирания на Земята. Цирконът, който описваме, предоставя доказателства за такива сблъсъци и подчертава възможността прозорецът на обитаемост да е настъпил по-късно, отколкото се смяташе преди, може би съвпадайки с доказателства за течна вода на Марс преди 3,9 до 3,7 милиарда години."

Справка: “Impact and habitability scenarios for early Mars revisited based on a 4.45-Ga shocked zircon in regolith breccia” by Morgan A. Cox, Aaron J. Cavosie, Kenneth J. Orr, Luke Daly, Laure Martin, Anthony Lagain, Gretchen K. Benedix and Phil A. Bland, 2 February 2022, Science Advances.
DOI: 10.1126/sciadv.abl7497

Източник: Black Beauty: Shock Damage in Martian Zircon a “One-Off Gift” From Mars, Curtin University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !