Честита Нова година, Марс!

Ваня Милева Последна промяна на 07 февруари 2021 в 00:00 7756 0

Концепция на художник за Марс преди четири милиарда години. Кредит: Flickr

Може да е на милиони километри, но Земята не е забравила, че Марс има празник. На 7 февруари 2021 г. Червената планета празнува настъпването на Новата си година - поне според нашето поддържане на календара на Земята.

Тъй като една марсианска година е 687 земни дни (и 668,6 марсиански дни, или соли), поводът се появява приблизително на всеки две земни години, отбелязани съответно от пролетното/есенното равноденствие в Северното и Южното полукълбо.

Тъй като настоящият марсиански календар стартира през 1955 г., сега Марс отбелязва 36 година и тази марсианска година ще бъде наситена.

Три мисии трябва да пристигнат на Марс през следващите дни. Обединените арабски емирства са изпратили орбитална сонда на име Ал-Амал или "Надежда", която трябва да пристигне първа, на 9 февруари. Той ще изследва атмосферата и времето на Марс, с оглед оценка на планетата за възможностите за човешка база.

Китайският Tianwen-1 се очаква да достигне орбита на Марс на 10 февруари. Мисията се състои от орбитален апарат, спускателен апарат и марсоход на слънчева енергия, последните два от които ще бъдат разгърнати на повърхността през май за детайлно проучване на ударния кратер Утопия.

НАСА изпрати марсохода Perseverance, който трябва да кацне на 18 февруари в кратера Джезеро, цел, богата на глини - доказателство, че  там  някога е имало вода. Марсоходът ще търси доказателства за предишен живот и обитаемост и ще събира проби, които да бъдат върнати на Земята от две други мисии, които са в процес на разработка.

Не случайно и трите мисии пристигат едновременно поради предизвикателствата, свързани с изпращането на космически кораб до Марс, има прозорец приблизително на всеки две години и два месеца, който позволява на космически кораб да достигне Марс с минимум енергия. Този прозорец бе последно през юли до септември миналата година.

Марсова година Земна дата
36 07 февруари 2021
37 26 декември 2022
38 Nov 12 2024
39 Sep 30 2026
40 17 август 2028

Това, че тези мисии се случват на новата година на Марс, е щастлива случайност. Тъй като и трите мисии ще изследват различни части на Марс, Новата 36 година на Марс обещава да открие нова научна ера за Марс.

Щастлива нова година, Марс! Дано Червената планета да посрещне дружелюбно новите си роботизирани посетители. 

Източник: Happy New Year on Mars, ESA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !