Две двойки планети ще се появяват по здрач

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 август 2016 в 12:00 5234 0

Кредит Daniel López

Чиниите на телескопите на MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov), гама-обсерватория на Канарския остров Ла Палма, на фона на падащите Персеиди.

След обилния дъжд на Персеидите тези дни в небето, скоро след залеза, по здрач, ще се състоят две звездни срещи - едната е на Марс и Сатурн, а другата - на Венера и Юпитер, разказва изданието Sky&Telescope.

Когато звездите изгреят, погледнете на югозапад и ще видите конфигурация, която привлича погледа. До 22 август ярко оранжевият Марс ще блести от дясно на Сатурн и червеникава звезда Антарес. Трите образуват висок тесен триъгълник, който се променя всяка вечер.

Марс се движи наляво по пътя си между другите две. Във вторник и сряда 23 и 24-ти август триъгълникът ще се свие до почти вертикална линия от три блестящи точки.

След това Марс ще продължи наляво и триъгълника ще се разшири отново в обратната посока.

Макар и видимо близки, трите обекта нямат нищо общо. Марс е най-близо, на 7 светлинни минути от Земята. Сатурн е почти десет пъти по-далеч, на 82 светлинни минути. Антарес, която е най-ниско от трите в небето, е на около 550 светлинни години в дълбокия космос. И разбира се, Антарес е единствената звезда от трите.

Бледите звезди от съзвездието Скорпион мъждукат малко по-ниско.

Венера и Юпитер

Междувременно две много ярки планети - Венера и Юпитер - които се движат отдавна една към друга пред погледа на земните обитатели, почти ще се "съединят".

Те могат да се наблюдават ниско на запад след залез слънце. Потърсете ги в близост до хоризонта, малко вляво от мястото, където е залязло Слънцето, 20 - 30 минути след залез слънце. Ако имате пряка видимост и чист въздух, ще забележите как Венера и Юпитер се сближават всяка вечер. Венера е по-ниско.

До 24 август Венера и Юпитер ще се появяват разделени от 3° - само на два пръста ширина на една ръка разстояние. На 26-ти ще бъдат на 1° (по-малко от един пръст) една от друга. На 27 август ще се "съединят" - разделени от само 0. 1° - така че ще е нужен бинокъл, за да се види, че са два обекта, а не един.

И отново това, което виждаме е илюзия. Двете планети просто са на една и съща линия с очите ни. Венера на 27-ми август е на 13 светлинни минути от Земята (232 милиона км), а Юпитер е четири пъти по-далече - 53 светлинни минути или 953 милиона километра.

20 минути след залез слънце на 27 август ниско на запад ще могат да се видят изключително близо една до друга Венера и Юпитер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !