Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Две затъмнения, на Слънцето и Луната, през септември 2016

Роза Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 31 август 2016 в 15:35 7855 0

Месец септември започва обещаващо за любителите на астрономията. Още на 1-ви септември ще има пръстеновидно Слънчево затъмнение, което за съжаление няма да бъде видимо от България.

Слънчевите затъмнения настъпват тогава, когато Луната застане между Слънцето и Земята. В случая Луната ще бъде в по-отдалечена част от орбитата си около Земята и Слънцето ще изглежда като пръстен около Луната. Онези от вас, които по това време ще бъдат на остров Мадагаскар, Конго, Танзания или в Югозападната част на Индийския океан могат да се запознаят с подробности от затъмнението от следната карта, предоставена от колегите от NASA.

Затъмненията не приключват до тук. На 16 септември от нашата страна ще имаме възможност да видим началото на лунното затъмнение от полусянката на Земята. Събитието ще настъпи в 19ч. 54м. 40с.,ще продължи 3 часа, 59 минути и 16 секунди, като ще бъде видимо от Европа, Африка, Азия, Австралия, Антарктика, Индийския океан, по-голямата част от Атлантическия океан и западната част на Тихия океан.

Това затъмнение, обаче няма да бъде толкова впечатляващо за наблюдение, тъй като затъмненията предизвикани от полусянката на Земята само намалят незначително яркостта на лунния диск, или Луната ни изглежда леко оцветена. Твърде вероятно е цялото събитие да бъде едва забележимо, но все пак си заслужава да погледнете към Луната и да се уверите сами. За повече информация може да посетите този линк.

На 3 септември планетата Нептун ще бъде в опозиция. Планетата ще бъде в най-близката си точка до Земята и ще бъде изцяло осветявана от Слънцето, което ще даде възможност на най-запалените любители на астрономията да видят и да снимат планетата. За целта обаче, ще бъдат нужни мощни телескопи, тъй като планетата е доста отдалечена от Земята.

На 22 септември искаме или не в 17ч. И 21 мин. ще настъпи астрономическата есен и заедно с нея есенното равноденствие. В астрономията понятието „равноденствие“ се използва за да се отбележи моментът от годината, в който пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесният екватор. Годишно равноденствията са две – пролетно и есенно, и се счита, че тогава денят и нощта са приблизително равни по продължителност.

Последното събитие за месеца ще настъпи в 22ч и 30 мин. на 28 септември когато Меркурий ще бъде в максимална западна елонгация на 18° от Слънцето. На тази и следващата дата планетата ще бъде достъпна за наблюдения рано, преди зазоряване, защото ще изгрява около час и половина преди Слънцето.

Фази на Луната през месец септември 2016

Новолуние – 1 септември – 12ч 3 мин.
Първа четвърт – 9 септември – 14 ч. 49 мин.
Пълнолуние – 16 септември – 22 ч. 5 мин.
Последна четвърт – 23 септември – 12 ч. 56 мин.

Двете затъмнения, както и останалите астрономически събития през този месец не са повод за паника и няма да доведат до никакви лоши последствия за жителите на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !