Юни е месецът на Сатурн за астрономите

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юни 2016 в 13:54 7768 0

Ако май можеше да се нарече месец на Марс, защото планетата бе най-удобна за наблюдение, то юни може да се нарече "месец на Сатурн" - жителите на северното полукълбо могат да видят опозицията (противостоянието) на планетата на Слънцето, тоест Сатурн ще се подреди на една линия със Земята и Слънцето. 

В петък 3 юни Сатурн влезе в опозиция с нашата звезда. Когато се гледа от Земята, може да се види как се издига вечер от изток и залязва зад хоризонта на разсъмване на запад, не далеч от съзвездието Змиеносец. Яркостта на Сатурн от Земята ще бъде приблизително равна на яркостта на звездата Арктур, четвъртата най-ярка звезда в нощното небе.

A с помощта дори на любителски телескоп (с най-малко 30-кратно увеличение) ще бъде възможно да се видят прочутите му пръстени.

Неговите пръстени са наклонени към нас под ъгъл от 26 ° - почти максимално възможното. (Наклонът им ще достигне 27 ° следващата година, а след това бавно ще намалява).

Освен пръстените, с помощта на телескоп може да се наблюдават луните на планетата. 

Планетата ще бъде удобно да се наблюдава до 13 август, а после Сатурн ще се "сближи" със Слънцето, което ще усложни наблюдението. Сатурн ще изчезне от небето през ноември и ще се появи отново през януари 2017.

Лятно слънцестоене

Лятното слънцестоене настъпва на 20 юни, в 14:02 ч българско време, когато Слънцето достига своето най-северно ъгловото разстояние от небесния екватор, наречено деклинация. Този момент се счита за началото на лятото в Северното полукълбо и на зимата в Южното полукълбо.

Слънцето в небето на Мурманск в деня на лятното слънцестоене. В Мурманск на географска ширина 68°58′, полярният ден продължава 2 месеца – от 22 май до 22 юли. През този период Слънцето не се спуска зад линията на хоризонта. Анимация ВВС.

Вечерни планети (след залез): 

  • Юпитер, SW
  • Марс, S
  • Сатурн, SE

Сутрешни планети (преди изгрев):

  • Сатурн, SW
  • Нептун, SE
  • Уран, E
  • Меркурий, E

Кометата PanSTARRS

За наблюдатели в средата на северните ширини най-добрите възможности за наблюдение на кометата C/2013 X1 (PanSTARRS) са през първите 2 седмици на юни, когато Луната е встрани от пътя й и кометата все още ще бъде достатъчно високо над хоризонта на североизток преди зазоряване. Тя може да достигне магнитуд 6 - 7 и ще може да се наблюдава с бинокъл.

През юни тя минава през съзвездието Херкулес близо до границата със Змееносец. Кометата ея силно дифузен обект.

Кометата PanSTARRS и мъглявината Хеликс - Рядък кадър на Fritz Helmut Hemmerich от Канарските острови в Испания. Астрономическа снимка на деня за 5 юни 2016.

Фази на Луната: 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !