"Джеймс Уеб" разкрива 50 000 обекта в галактическия мегакуп Пандора (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 февруари 2023 в 09:10 13440 0

50 000 източника на светлина в близката инфрачервена област в изображение на област от пространството, съдържаща галактическия куп Пандора. Ярката звезда се намира в Млечния път. Кредит: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI)

С помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб", астрономи заснеха ново "дълбоко поле" на галактическия клъстер Пандора (Abell 2744) с невиждани досега детайли.

Общо 50 000 източника на светлина в близката инфрачервена област са открити от астрономите в изображенията, направени от обсерваторията.

Един от интригуващите обекти в данните е изключително компактен източник, който изглежда като миниатюрна червена точка, въпреки увеличаващия ефект на гравитационната леща. Вероятно това е свръхмасивна черна дупка в ранната Вселена. (тук може да видите изображението в по-голям размер)

"На изображението се виждат три масивни струпвания на галактики, които се обединяват, за да образуват мегакуп. Тяхната обща маса създава мощна гравитационна леща, която ни позволява да видим много по-отдалечени галактики в ранната Вселена, които биха били недостъпни за пряко наблюдение дори от "Джеймс Уеб". Освен увеличението, гравитационната леща изкривява външния вид на далечните обекти, така че те изглеждат много различно от източниците на преден план", разказват наблюдателите.

Купът Пандора се намира в южното съзвездие Скулптор (Sculptor), на 3,5 млрд. светлинни години от Земята. Новото изображение на клъстера Пандора обединява четири изображения на "Джеймс Уеб" в едно панорамно изображение и показва около 50 000 източника в близка инфрачервена светлина.

"Джеймс Уеб" използва близката инфрачервена камера NIRCam, за да направи снимки на клъстера Пандора,  провеждайки общо 30 часа наблюдения.

Астрономът Иво Лабе (Ivo Labbe) от Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн, Австралия, един от главните изследователи на програмата UNCOVER (Ultradeep NIRSpec и NIRCam Observations before the Epoch of Reionization) за изследване на региона.

Той обяснява, че в ядрото на лещите в долния десен ъгъл на изображението на "Джеймс Уеб", което никога не е било изобразено от "Хъбъл", "Джеймс Уеб" разкрива стотици далечни галактики с лещи, които изглеждат като бледи дъговидни линии в изображението. Увеличаването на региона разкрива все повече и повече от тях.

„Клъстерът Пандора, както е изобразен от "Джеймс Уеб", ни показва по-силна, по-широка, по-дълбока и по-добра леща, отколкото някога сме виждали преди“, коментира Лабе. „Първата ми реакция към изображението беше, че беше толкова красиво, изглеждаше като симулация на образуване на галактика. Трябваше да си напомним, че това са реални данни и сега работим в нова ера на астрономията."

Следващият етап е астрономите да анализират внимателно данните и да изберат източници за по-нататъшно проучване с помощта на спектрографа за близката инфрачервена област NIRSpec, който ще осигури точни измервания на разстоянието, както и друга подробна информация за техните свойства.

Междувременно всички фотометрични данни на NIRCam са публикувани за свободен достъп, така че други астрономи да могат да се запознаят с тях и да планират свои собствени научни изследвания с богатите набори от данни на "Джеймс Уеб".

Мозайките с изображения и каталогът на източниците на клъстера на Пандора (Abell 2744), предоставени от екипа на UNCOVER, съчетават публично достъпни данни от Хъбъл с фотометрия на Webb от три ранни програми за наблюдение: JWST-GO-2561, JWST-DD-ERS-1324 и JWST- DD-2756.

Справка: 
• The JWST UNCOVER Treasury survey: Ultradeep NIRSpec and NIRCam ObserVations before the Epoch of Reionization
Bezanson, R.; Labbe, I.; Whitaker, K. E.; et al.; 2022, arXiv:2212.04026
• UNCOVERing the extended strong lensing structures of Abell 2744 with the deepest JWST imaging
Furtak, L. J.; Zitrin, A.; Weaver, J. R.; et al.; 2022, arXiv:2212.04381
• JWST UNCOVER: A triply imaged extremely red and compact object at zphot≃7.7
Furtak, L. J.; Zitrin, A.; Plat A.; et al.; 2022, arXiv:2212.10531
• The UNCOVER Survey: A first-look HST+JWST catalog of 50,000 galaxies near Abell 2744 and beyond
Weaver, J. R.; Cutler, S. E.; Pan, R.; et al.; 2023, arXiv:2301.02671

Източник: NASA’s Webb Uncovers New Details in Pandora’s Cluster, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !