ExoMars TGO засне от орбита марсиански облаци над потоци от лава

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 октомври 2017 в 00:00 2959 0

Кредит ESA/Roscosmos/CaSSIS, CC BY-SA 3.0 IGO

Европейската космическа агенция (ESA) публикува ново изображение, направено от космическия кораб ExoMars TGO, на което са уловени облаци над повърхността на Червената планета, по-специално във вулканичната област Тарсис.

След като достигна Червената планета през есента на 2016 г. и пусна обречения модул Скиапарели, сондата направи маневра и премина в горните слоеве на атмосферата на Марс, достигайки скорост подходяща за работа. Преди тази процедура ExoMars TGO направи снимки на повърхността на Марс и подложи на тест цялото си научно оборудване.

След това сондата успя да направи снимки на марсианските облаци. Те са образувани главно от ледена вода и атмосферна мъгла. 630 км западно от вулкана Arsia Mons, най-южният от вулканите Тарсис, се очертават древни потоци от лава. Тъмните ивици се дължат на въздействието на ветровата ерозия върху тъмния базалтов пясък, докато червени петна са от издухан от вятъра прах. Могат да се видят няколко малки кратера и други интересни обекти.

Благодарение на сравнително ниска височина на полета (около 1800 км от повърхността на Марс), всеки пиксел отговаря на квадрат от 20 метра.

Това изображение е една от първите цветни снимки на Марс в рамките на съвместния проект на Европейската космическа агенция и Руската агенция Роскосмос, съобщава Европейската космическа агенция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !