Топ 10 на космическите мисии през 2016 (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 29 декември 2016 в 13:10 6211 0

Кредит SpaceX

Първата степен на Falcon 9 се приземи на палубата на роботизираната плаваща платформа "Разбира се, все още те обичам" на 8 април 2016.

2016 беше доста натоварена година, що се отнася до космическите полети.

Някои обнадеждаващи мисии стартираха, други достигнаха крайната си цел след дълго пътешествие из Космоса, а някои, за жалост се разбиха и изгоряха. 

Ето кои са най-важните космически мисии за 2016 според Space.com.

1. Ракетни приземявания в изобилие

Някои от най-интересните моменти при космически полети за 2016 година включват повече приземявания, отколкото излитания. Компанията SpaceX успя да приземи първата степен на пет различни ракети Falcon 9. Една от тях се приземи обратно на стартовата площадка, от която излетя, докато останалите четири се приземиха на специални площадки в Атлантическия океан.

От Blue Origin също изстреляха и приземиха една и съща ракета – New Shepard, четири пъти през тази година. И двете компании, собственост съотвенно на милиардерите и предприемачи Илон Мъск и Джеф Безос, се стремят да произвеждат и усъвършенстват ракети за многократна употреба, като начин да намалят разходите за един космически полет и да проправят път към космическите изследвания. Полетите през тази година сочат, че двете компании са близо до тази амбициозна идея.

2. Juno достигна Юпитер

Мисията на NASA, струващата 1.2 милиарда долара и изпратена в далечния космос през август 2011 година, достигна своята цел. Juno има за цел да изучава атмосферата на Юпитер, както и гравитационното и магнитно поле на планетата. За жалост повреда в един от клапаните въведе мисията в безопасен режим и я хибернира точно преди най-близкото й прелитане до Юпитер, което не ѝ позволи да запише така дългоочакваните данни. Въпреки това Juno скоро ще има възможност за нов опит.

3. Мисията за вземане на проби от астероиди на НАСА излетя успешно

Скоро след като Juno достигна крайната си цел започна една друга космическа мисия. На 8 септември Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer (OSIRIS-REx), струваща 800 милиона долара излетя от Кейп Канавал, Флорида. Ако всичко върви по план OSIRIS-REx ще се срещне с 500 метровия астероид Bennu през август 2018 година. Мисията ще изследва космическата скала в продължение на две години, орбитирайки около нея и ще се опита да вземе като проби най-малко 60 грама материал от астероида през юли 2020 година. През септември 2013 мисията ще се отправи отново обратно към Земята, където учените ще изследват пробите, търсейки непознати до сега молекули и съединения.

4. Мисията ExoMars достигна червената планета

Първата фаза от мисията ExoMars изпрати два апарата към Марс през Март тази година. Единият трябваше да се приземи, а другият да застане на орбита около планетата. За жалост само втората част беше успешна. Schiaparelli се разби в повърхността на Марс, заради повреда в сензорните системи за разстояние, докато Trace Gas Orbiter (TGO) все така търси следи от метан и други възможни съединения, издаващи вероятен живот на Марс.

5. Китайски астронавти се скачиха с друга космическа лаборатория

Китай се стреми към собствена космическа станция в околоземна орбита в началото на 20-те години на 21-ви век. През тази година те напреднаха доста като изстреляха втората си космическа лаборатория Tiangong-2 на 15 септември. След това на 18 октомври двама астронавти на борда на космическия кораб Shenzhou-11 се скачиха с 8.6 тонния Tiangong-2 и останаха на борда на лабораторията в продължение на месец. С това те поставиха нов рекорд за продължително пребиваване на китайски екипаж на космическа мисия.

6. Мисията Rosetta приключи

Епичната европейска мисия Rosetta приключи на 30 септември, когато апаратът се разби на повърността на кометата Чурюмов-Герасименко (67P). Това бе предвидено като част от мисията, тъй като кометата бавно се отдалечава от Слънцето и слънчевите панели на Rosetta нямаше да могат да захранват апарата още дълго време.

Rosetta бе изстреляна през март 204 година и достигна кометата през август 2014, като това я превърна в първият космически апатат в света орбитиращ около комета. След това през ноември същата година Rosetta спусна апарата Philae на повърхността на кометата. За жалост това спускане не протече по план и от управлението на мисията не знаеха точното местоположение на апарата Philae чак до началото на септември тази година, малко преди края на мисията. Мисията Rosetta запечата едни от най-добрите изображения на кометата, като данните ѝ ще послужат на учените да изучат по-добре както състава на кометите, така и ранните години на Слънчевата система.

7. SpaceShipTwo се завърна

На 31 октовмри 2014 година първият носител на Virgin Galactic – SpaceShipTwo, наречен VSS Enterprise се разпадна по време на тест убивайки помощник пилота и ранявайки пилота на мисията. През февруари тази година компанията разкри новата SpaceShipTwo, наречена VSS Unity и проведе няколко теста. SpaceShipTwo е проектирана да превозва шестима пътници на височина 100 км и да ги върне обратно, като билетите за такъв суборбитален полет в момента се продават на цени от 250 000 долара.

8. Космическите полети са трудно нещо

Както опитът от SpaceShipTwo показва космическите мисии не винаги са успешни.

На 1 септември тази година ракетата Falcon 9 на SpaceX експлоадира по време на рутинен тест преди излитане, унищожавайки със себе си комуникационния сателит AMOS-6, струващ 200 милиона долара. След това на 1 декември мисията „Прогрес“ на Русия получи повреда докато се опитваше да достави пратка на Международната Космическа Станция.

9. Илон Мъск оповести плановете си за колонизация на Марс

На конференция през септември в Мексико Мъск обяви своите планове за създаване на Interplanetary Transport System (ITS) – ракета и космически кораб в едно за многократна упореба, който ще превози първите колонизатори на Марс някъде около средата на 20-те години, ако всичко върви по план. Заедно с това ITS вероятно ще има възможност и да изпраща астронавти до по-далечни дестинации като спътника на Юпитер – Европа.

Мъск не е единствения, който заяви своите грандиозни космически планове тази година. През април световноизвестният физик Стивън Хоукинг заедно с други негови колеги и милионерът-инвеститор Юри Милнер оповестиха своя проект на стойност 100 милиона долара. Дългосрочните планове на проекта са да бъде изпратена мисия до Проксима от Кентавър, за да бъде изучена по-добре системата.

10. Едногодишната мисия на борда на МКС приключи

Най-дългата мисия на Международната Космическа Станция (МКС) прикючи през март тази година, когато астронавтът Скот Кели и космонавтът Михаил Корниленко се приземиха обратно на нашата планета. Кели и Корниленко прекараха 11 месеца на МКС, позволявайки на лекари и други учени да получат данни за здравословното и психическото им състояние по време на дълъг престой в безтегловност. Тези данни са много полезни, тъй като ще подготвят бъдещите астронавти за мисии до Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !