Falcon 9 изведе в орбита спътник за осигуряване на Wi-Fi за самолети

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 май 2017 в 06:54 6916 1

Кредит SpaceX

Ракетата изведе в орбита комуникационния спътник Inmarsat-5 F4, който предоставя широколентов достъп до интернет на пътниците на самолети и морски кораби, съобщи SpaceFlightNow.

Апаратът е създаден от американската компания Boeing, той е четвърти и последен от серията.

С него приключва формирането на глобалната спътникова мрежа Global Xpress. Очакваният експлоатационен срок е 15 години.

Първата степен изключи двигателите си около 2 минути и 45 секунди след старта и степента на ракетата падна в Атлантическия океан. Спътникът Inmarsat-5 F45, който тежи 6086 кг, изисква цялата енергия на Falcon 9 - затова не остава ракетно гориво, което да е достатъчно да може първата степен да се забави и приземи и съответно да се запази за повторна употреба.

Илюстрация на мрежата Global Xpress с три операционни сателита. а с това изстрелване се доставя четвърти космически кораб, който ще се присъединят към мрежата и ще разшири капацитета й. (Изображението не е в мащаб). Източник: Inmarsat

Инженери от наземната станция в Пърт, Австралия, заявиха, че космическият кораб е наред и е установена радиовръзка със сателита Inmarsat след изстрелването във вторник сутрин.

Концепция на художник за сателита Inmarsat в орбита. Източник: Boeing

Това е вторият успешен старт за SpaceX за последните две седмици, след като Falcon 9 изстреля в орбита шпионски спътник на американското правителство.

През март 2017 г. SpaceX стартира Falcon 9, чиято първа степен вече е употребявана. Девет минути по-късно ракетата се приземи успешно на платформата в Атлантическия океан.

На 4 май вицепрезидентът на SpaceX Патриша Купър съобщи, че компанията планира да пусне повече от 4 000 сателити за разпространение на високоскоростен интернет до 2024 г. Според нея, компанията ще започне тестване на прототипи през 2017 г. и ще стартира първия спътник до края на годината. Вторият апарат ще бъде пуснат в орбита около Земята през 2018.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12247

1

al-ien4

18.05 2017 в 13:33

Браво на Мъск!
Съвсем скоро, новините за успеши стартове ще станат нещо обичайно и ще се следят главно от заинтересовани по темата и за жалост, само на провалените излитания ще се обръща по-специално внимание.