Фалира компанията, която обеща еднопосочен билет до Марс

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 февруари 2019 в 00:00 5725 0

Mars One Ventures, холандската частна компания, която твърдеше, че ще изпрати стотици хора да живеят (и в крайна сметка умрат) на Червената планета - вече е фалирала, според Swiss financial notices.

Това не е изненадващо, тъй като много експерти предупреждаваха от години, че Mars One е измама от години, че компанията само се възползва от стремежа на хората да пътуват в космоса, без да има истински план да ги изпрати там. 

Новината за фалита за пръв път се появи на светло през уикенда, благодарение на туит на научния журналист Кори Пауъл (Corey S. Powell), който забелязва съобщение за фалита на компанията на уебсайт за град Базел, Швейцария - където се намира компанията-майка на Mars One.

Mars One Ventures AG, придобита от швейцарска компания през 2016 г., е обявена в несъстоятелност от съда в Базел (Швейцария) на 15 януари 2019 г.

Създателят на Mars One, Бас Лансдорп (Bas Lansdorp), потвърди новината пред Engadget и заяви пред изданието, че "работи за намиране на решение". Той отбеляза, че неправителствената организация Mars One, базирана в Холандия, Mars One Foundation, все още е жива, но не разполага с инвестиции да направи нещо.

Въпреки, че инициативата Mars One предизвикваше отдавна основателни съмнения от техническа, финансова и етична гледна точка, компанията, която организира и в България лекция за разясняване на мисията и по-скоро за събиране на средства „Следваща цел: Марс“ през март 2018 г.,  се похвали, че събитието се провежда под патронажа на президента на България Румен Радев (тази информация още стои на фейсбук страницата на събитието).

Компанията "Mars One" привлече вниманието на човечеството през 2012 г. с амбициозния си план за завладяване на Червената планета. Това не е просто кацане на марсоход или малка сонда, дори не е и кацане на пилотирана мисия. Целта е създаване на трайна колония. А за колонисти са поканени доброволци, избрани измежду обикновени хора.

Тази близост във времето и възможността всеки да участва в историческото събитие очарова хората. Но доколко е етично да изпратиш доброволци с голям риск за живота им, без право на връщане? И възможен ли е въобще такъв проект - финансово и технически?

Характерна особеност на програмата е, че връщане обратно не се предвижда - участниците в проекта ще са принудени да живеят на Марс до края на живота си. Според първоначалния план първите колонисти ще пристигнат на планетата през 2023 г., сега е обявена 2031 г. като краен срок.

Подборът на кандидатите бе повече от съмнителен (прочетете повече: Провалът на мисията Mars One е предизвестен). 

Проектът веднага се подлага на остра критика заради нереалистичните си обещания. Още през 2012 г. Wired Magazine оценява плановете на Mars One с 2 точки от 10 възможни точки десетобалната система за реалистичност. 

От Mars One обявиха, че въпреки критиките, продължават да считат мисията за възможна. Но изследователите опровергават това твърдение: "Планът на мисията Mars One, както е описан на техния уеб сайт и другаде от господин Лансдорп, е невъзможен." Нещо повече - в интервю за Mars One д-р Норберт Крафт нарича [около 03:50] проекта "фалшив и изфабрикуван" ("fake").

Представа на художник за Phoenix, космическият кораб, който се приземи на Марс.

През август 2015-та на годишната среща на "Марсианската общност" ръководителят на компанията Бас Лансдорп в дискусия с двама космически инженери от Масачузетския технологичен институт се изясни, че Mars One не е наясно как ще осъществи своите цели и дори не прилича на добре обмислен план.

Изпълним проект е този, в който целите се постигат в приетите граници на разходите и време за изпълнение. Така Mars One заяви: за да се доставят четирима души до 2031 на повърхността на Марс, се нуждаем 6 млрд долара. За всеки следващи две години се планираше изпращането на още четирима и да се похарчат по 4 милиарда долара. Цената бе 6 милиарда и 4 на всеки две години. Целта - създаването на колония на Марс. (още в "Проектът Mars One или как недомислиците убиват мечтата")

Защо проектът бе несериозен

  1. Нямаше текущо финансиране, както и източници за бъдещо финансиране. Приходите, които компанията получи от продажба на стоки с марката "Mars One" , дарения и финансиране кампанията в Indiegogo събра по-малко от един милион долара.
  2. Mars One не разработи космически кораб или ракета и нямаше каквито и да е сключени договори с компании, които биха могли да предоставят космически кораб или ракета.
  3. Макар Mars One да посочи SpaceX като доставчик, компанията на Илън Мъск нямаше договори с Mars One в една индустрия, в която договорите обикновено се планират десетилетия по-рано.
  4. Организацията не сподели дали има изследвания за последиците от микрогравитация върху екипажите по време на полета или намалената гравитация на повърхността на Марс, нямаше представа как екипажите биха могли да оцелеят при повишената радиация на Марс, прашните бури и т.н.

Но най-лошото не е, че провалът на мисията бе неминуем. А защото този провал може убие вярата и мечтите на хората и ще хвърли сянка върху следващите проекти, които вероятно ще са много по-сериозни.

Но ето, че дойде предизвестеният край на тази космическа сапунка.

А сайтът на Mars One си е все същият.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !