Гравитационни вълни за първи път са видяни от три обсерватории (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 септември 2017 в 00:04 33694 0

Кредит The Virgo collaboration/CCO 1.0

Обсерваторията Virgo.

Детектори на два различни континента, разделени от хиляди километри, регистрираха през август тази година следи от гравитационни вълни от сблъсък на двойка черни дупки, съобщи сайтът на гравитационната обсерватория LIGO.

Това откритие, обявено на 27 септември и докладвано в списание Physical Review Letters, е първото наблюдение на гравитационни вълни с три различни детектора.

Сблъсъкът е наблюдаван на 14 август в 10:30:43 часа универсално време (UTC), използвайки два детектора LIGO (Laser Interferometer Laser обсерватория) на Националната научна фондация (NSF), разположени в Ливингстън, Луизиана, и Ханфорд, Вашингтон, и детекторът Virgo, финансиран от Френския национален център за научни изследвания CNRS и Националния институт за ядрена физика INFN, Италия, и се намира в близост до Пиза, Италия.

Регистрация на гравитационни вълни от сливане на черни дупки се случва за четвърти път. Двете черни дупки са разположени на 1,7 милиарда светлинни години от нас, с маса от 30.5 и 25.3 пъти масата на Слънцето, съответно. Произведената черна дупка има около 53 пъти масата на нашето Слънце, което означава, че около 3 слънчеви маси са превърнати в енергия на гравитационната вълна по време на сливането.

"Това е само началото на съвместните наблюдения и координирана работа на Virgo и LIGO", коментира Дейвид Шумейкър (David Shoemaker) от Масачузетския технологичен институт, говорител на научното сътрудничество LIGO. И добавя, че "с плана за наблюдения от есента на 2018 г. можем да очакваме такива открития всяка седмица и дори по-често".

Местоположение на сигнала. LIGO

Използването на три детектора позволи на астрономите значително да ограничават областта на небето, от където могат да произхождат тези обекти. Този регион в небето е с размер само на 60 квадратни градуса, повече от 10 пъти по-малък, отколкото с данни само от двата интерферометъра на LIGO, повишена е и точността, с която е определено разстоянието до източника след присъединяването на Virgo.

Предишните три регистрирания на гравитационни вълни са наблюдавани само от двата детектора LIGO. Детекторът Virgo получи важен ъпгрейд и се присъедини към другите два на 1 август, точно навреме, за да забележи този космически сблъсък.

Новото събитие, наречено GW170814, е важен принос към науката за гравитационните вълни. С всеки засечен сблъсък на черни дупки ние разширяваме нашите знания на тези сложни обекти. Гравитационните вълни осигуряват и пряко наблюдение на черни дупки, което позволява на изследователите да тестват своите теории с това, което се вижда. Наблюденията позволяват на физиците да разкрият как се случват промените в пространство-времето, докато тези вълни пътуват през Вселената. GW170814 дава възможност за още един тест на хипотезите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !