Хеликоптерът на НАСА за Марс се обади след липса на контакт 63 дни

Ваня Милева Последна промяна на 02 юли 2023 в 08:21 19655 0

Миниатюрният роторен апарат, който се отправи към Червената планета заедно с роувъра Perseverance в началото на 2021 г., е оцелял и след първоначалната си 30-дневна мисия, за да докаже приложимостта на своята технология в пет тестови полета.

Кредит NASA/JPL-Caltech

Миниатюрният роторен апарат, който се отправи към Червената планета заедно с роувъра Perseverance в началото на 2021 г., е оцелял и след първоначалната си 30-дневна мисия, за да докаже приложимостта на своята технология в пет тестови полета.

Малкият роторен апарат, който се отправи към Червената планета заедно с марсохода Perseverance в началото на 2021 г., вече е оцелял доста след първоначалната си 30-дневна мисия, за да докаже приложимостта на своята технология в пет тестови полета.

Оттогава той е бил използван десетки пъти, действайки като въздушен разузнавач, за да помага на колесния си спътник в търсенето на следи от древен микробен живот отпреди милиарди години, когато Марс е бил много по-влажен и топъл, отколкото днес.

52-рият полет на Ingenuity стартира на 26 април, но операторите на мисията в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА в Калифорния загубват връзка с него, докато се спуска към повърхността след продължилия две минути полет на височина 363 метра.

Загубата на комуникация бе очаквана, тъй като между Ingenuity и Perseverance, който действа като ретранслатор между дрона и Земята, е имало хълм.

Марсианският хеликоптер Ingenuity на НАСА бе заснет от Mastcam-Z на марсохода Perseverance на 16 април, малко след 50-ия полет на роторния апарат. Скоро хеликоптерът ще замлъкне за 63 дни поради хълмистия терен, който прекъсва комуникациите между марсохода и летателния апарат. Кредит: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Въпреки това "това е най-дългият период, в който не сме се чували с Ingenuity досега по време на мисията", коментира пред AFP Джошуа Андерсън, ръководител на екипа на Ingenuity в JPL.

"Ingenuity е проектиран така, че да се грижи сам за себе си, когато се появят подобни пропуски в комуникацията, но все пак всички изпитвахме облекчение, че най-накрая чухме отговор."

Марсианският хеликоптер Ingenuity на НАСА се вижда в сянка на снимка, заснета от навигационната му камера по време на 52-ия полет на роторния апарат на 26 април. Това изображение най-накрая бе получено, след като Perseverance и Ingenuity нямаха връзка в продължение на 63 дни. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Данните до момента показват, че хеликоптерът е в добро състояние. Ако по-нататъшните проверки на състоянието също се върнат в норма, Ingenuity ще бъде готов за следващия си полет, на запад към скалисто възвишение, което екипът на Perseverance се интересува да изследва.

Това не е първият случай, в който Ingenuity се сблъсква с прекъснати комуникации. Хеликоптерът е проучвал делтата на древна река, когато през април изчезва за около шест дни - "агонизиращо дълго време", пише главният инженер Травис Браун в публикация в блога си.

Източник: NASA's Mars helicopter 'phones home' after no contact for 63 days, 2023 AFP

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !