И слабите, и мощните слънчеви изригвания са резултат от едни и същи процеси (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2017 в 09:59 3640 0

Кредит NASA / SDO

Слънчевата активност се проявява в разнообразни форми и тазмери - от слаби вълнения, изригвания в различни мащаби, джетове, протуберанси до огромните облаци, наречени коронални изхвърляния на маса (coronal mass ejections - CMEs), които предизвикват полярните сияния и други атмосферни влияния.

Всички те са задействани от един и същи процес, твърди ново изследване, публикувано в списание Nature.

Учени от Университета Дърам, Великобритания, и Космическия център Годард на НАСА предлагат универсален механизъм, който може да обясни целия спектър от слънчеви изригвания. Те използват 3D компютърни симулации, за да покажат, че на различните изригвания теоретично може да се гледа като на един и същ вид събития, но в различни мащаби и по различни начини, разказва сайтът на НАСА

Земята и Слънцето имат мощни магнитни полета, които постоянно си взаимодействат едно с друго, а структурата им сама варира непрекъснато. Тези промени често водят до това, че силовите линии на техните полета се разделят и след това отново се свързват помежду си. Подобни процеси се наричат ​​"магнитно присъединяване" и водят до освобождаването на огромни количества енергия.

Магнитно присъединяване. Източник: NASA/Goddard/Conceptual Image Lab

Това е причината за слънчевите изригвания и полярните сияния на Земята - освободената енергия на магнитното поле ускорява частиците около нашата планета и предизвиква Слънцето да изхвърля огромни маси гореща плазма от повърхността си.

Изследването е обосновано от наблюдения с висока резолюция на обсерваторията Solar Dynamic (SDO) на НАСА и японския сателит Hinode на тъмни, виещи се нишковидни структури над повърхността на Слънцето, които се състоят от гъст, студен слънчев материал. Учените създават компютърни симулации на поведението на тези структури.

В това изследване, учените адаптират модела за по-малки събития и са успели да възпроизведат джетове в компютърните симулации, които съответстват на наблюденията на SDO и Hinode. Тези симулации осигуряват допълнително потвърждение на наблюденията, че короналните джетове и CMES се предизвикват благодарение на един и същи механизъм. Ако е така, това значително опростява предвижданията на слънчевите изригвания и ще помогне на учените бързо научават за възможни опасности за живота на хората на техниката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !