Японската сонда "Акацуки" ще се опита да влезе в орбита на Венера

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 08:53 5672 1

Кредит JAXA / Akihiro Ikeshita

Концепция на художник, показваща японския космически апарат Akatsuki и Венера.

Новият опит на японската космическа сонда "Акацуки" ("Зора") за навлизане в орбита около Венера е насрочен за 7 декември след провала точно преди пет години заради отказ на двигател. Японският апарат е предназначен да изследва климата на Венера.

След като основният двигател е аварирал, системата за ориентацията на сондата ще разчита на други маломощни двигатели, с помощта на който се разчита "Акацуки" да бъде изведена на орбита около Венера.

Според Японската космическа агенция JAXA като цяло "Акацуки" е в добро работно състояние, но все пак има опасения, че поради дългия престой в космоса, механизмите на сондата може да са засегнати от радиацията и да се окажат в неизправност.

Сондата бе изстреляна от космодрума Танагасима през май 2010 г. През декември същата година, тя трябваше да излезе на орбита около Венера, но заради авария на двигателя, опитът бе неуспешен и автоматичната станция продължи по хелиоцентрична орбита.

По време на своето неочаквано петгодишно пребиваване в космоса, сондата преминаваше по-близо до Слънцето, отколкото е било предвидено от конструкторите, съобщава изданието Spacef Flight Now

"Температурното състояние беше доста тежко, особено когато преминаваше през перихелия", отбеляза Такеши Имамура, учен от екипа на "Акацуки" към JAXA. "Преживяхме необичайно високи температури многократно заради късото разстояние между Слънцето и Акацуки при перихелия - 37% повече от номиналното състояние". 

Както признава изследователя, маневрата на 7 декември е рискована, но "не приемаме тази операция за много опасна".

По-малките тласкащи устройства на борда на Акацуки генерират тяга само по 5 паунда (2.27 кг), малка част от силата, която имаше главният двигател на сондата. Те не разполагат с енергия, за да докарат космическия кораб до първоначално планираната 30 часова орбита. Те ще трябва да работят в продължение на 20 минути, много по-дълго от времето, за което са проектирани да издържат. Ако всичко е наред, "Акатсуки" ще премине на елипсовидна орбита, завършвайки една пълна обиколка за 15 дни като най-близкото разстояние ще е от около 500 км.

Три от петте камери на "Акацуки" са включени наскоро за първи път след повече от четири години и изглежда са в добро състояние. Другите две камери ще бъдат активирани, след като сондата мине на орбита около Венера, обяснява Имамура. Дори опитът да не успее, ще бъдат получени изображения на планетата.

И това ще бъде ценна информация, защото в следващите няколко години няма друга мисия, освен "Акатсуки", която да изследва Венера.

 Снимки на Венера от Akatsuki. Източник: JAXA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2015 в 14:14

Ей тия са баш офроудъри. От наш'те. Прегрели, закъсняли, със счупена японска машина газят някъде из високото.

И като нищо ще стигнат.