Илън Мъск представи мегаракета, която да пътува навсякъде по света до час на цената на самолетен билет (видео)

Предприемачът разкри плановете си за лунна база и мисия до Марс до 2022

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 септември 2017 в 14:45 16980 1

Кредит SpaceX

Interplanetary Transport System

Колонизация на Марс, изграждане на база на Луната и пътешествие до всяка точка на Земята за по-малко от един час и то на цената на самолетен билет. Това невероятно обещание направи изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск днес по време на Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, съобщи space.com.

Новата ракета, наречена BFR (Big F***ing Rocket), е по-малка от тези, които той обяви през 2016 г. Тя ще носи 150 тона и от 80 до 200 души. 

Мъск заяви, че същата ракета ще извърши първото си пътуване до Червената планета през 2022 г., носейки само товари, последвано от пилотирана мисия през 2024 г. 

Мъск препоръчва да се използва бъдещата мегаракета за извеждане на огромен космически кораб в орбита около Земята.

След това корабът може да каца на специални плаващи площадки, които ще бъдат разположени в близост до най-големите градове в света. И новата ракета, и космическият кораб в момента са само проекти, но амбициозният предприемач се надява да започне строителството на ракетата през следващите 6-10 месеца. 

Видеопрезентацията, представена на публиката показва как пътниците стигат по вода до плаващата стартова площадка, на която която ги чака същата ракета, която може да изпрати първите хора до Марс през 2024. Но вместо да отидат на друга планета, те летят от Ню Йорк до Шанхай, например. И целия път от повече от 11 000 км ще преодолеят само за 39 минути.

Миналата година Мъск описа около 12-метрова ракета в диаметър ITS с 42 двигателя Raptor. Тя ще стартира на космически кораб до околоземна орбита, а след това ще каца обратно на Земята за още един полет. Космическият кораб, междувременно, ще бъде зареден с гориво в орбита от танкер, който също ще бъде пуснат от ракета ITS.

Ракетата ITS за многократна употреба ще помогне на човечеството да създаде постоянна, самоподдържаща се колония на Червената планета в рамките на следващите 50 до 100 години, заяви тогава Мъск на конгреса в Гуадалахара, Мексико.

Новият план запазва същата концепция, но с някои важни промени. Например, ракетата е малко по-малка - около 9 метра в диаметър и има "само" 31 двигателя Raptor. За сравнение, първата степен на ракетата Falcon 9, която в момента е в експлоатация от SpaceX, има 9 двигателя Merlin.

Но най-важната промяна е свързана с достъпността на системата, заяви Мъск в петък.

Проблемът е с финансирането. "Минахме през различни идеи - направихме Kickstarter, но не успяваме. Но сега мисля, че намерихме начин да го направим..."

Отговорът, обяснява той, се намира в съкращаването малко на системата и да се използва за всичко, което прави SpaceX, от стартиране на сателити, снабдителни полети до Международната космическа станция до пилотирани мисии до Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9010

1

Firecoma Roberto

05.10 2017 в 17:33

Наука офф news , ракетата анонсирана в средата на септември 2017 се казва Big Falcon Rocket отнясящо се към BFR.
Мерете си малко приказките с това
" Новата ракета, наречена BFR (Big F***ing Rocket), е ... "

Или поне си проверявайте източниците ако не е плитка шегана автора, а е просто копи > пасте статията ви от някой чуждоземен сайт.