Как Илон Мъск планира да изпрати 1 милион души до Марс (видео)

Спиращи дъха видеа показват как SpaceX ще изпрати хора на Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2016 в 10:38 19432 1

На конференция в Мексико вчера (27 септември), основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX разкри междупланетната транспортната система (Interplanetary Transport System - ITS) на компанията, която ще комбинира най-мощната ракета, построена някога с космически кораб, предназначен за превозване на най-малко 100 души до Червената планета на полет, пише space.com.

Ако всичко върви по план, ITS за многократна употреба ще помогне на човечеството да създаде постоянна, самоподдържаща се колония на Червената планета в рамките на следващите 50 до 100 години, каза Мъск на Международния астронавтика конгрес в Гуадалахара. 

"Искаме да направим Марс да изглежда възможен - да изглежда така, сякаш това е нещо, което можем да направим в нашия живот и че може да отидем там," каза той.

Транспортната система до Марс

Междупланетната ракета носител (ITS бустер) ще бъде висока 77,5 метра и ще включва 42 двигатели Raptor, докато Falcon 9 се захранва от девет двигателя Merlin. Когато се комбинира с пилотиран космически кораб, ITS ще стане цели 122 м висока. Това ще бъде най-голянмата система за космически полети, строена някога, по-висока дори от легендарния Saturn V, ракетата на НАСА, която изпрати хора на Луната.

Двигателят Raptor, който SpaceX наскоро тества за първи път, е приблизително със същия размер като Merlin, но три пъти по-мощен, заяви Мъск. Той е толкова мощна машина, че може да изведе 300 тона до ниска околоземна орбита (low-Earth orbit - LEO) - повече от два пъти повече, отколкото Сатурн V може да се вдигне. При това е за многократна употреба, ако не бе такава, може да стартира около 550 тона до LEO, каза Мъск.

Космическият кораб, който е на върха бустера, ще бъде 49,5 м висок и 17 м широк и ще има девет собствени двигатели Raptor. Те ще се включат, когато космическият кораб е на околоземна орбита, а след това се върнат да направят меко кацане на стартовата си площадка, която може да бъде Launch Pad 39А в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. 

Космическият кораб ще се вдигне с малко гориво на борда, за да постигне максимален полезен товар - хора, товар или комбинация от двете. Един ITS бустер със цистерна ще стартира също и ще се срещне на орбита с космическия кораб, за да запълни резервоара му.

Когато Земята и Марс се сближат - времето, благоприятно за междупланетни мисии, което се случва веднъж на всеки 26 месеца - космическият кораб, ITS ще запали двигателите в околоземна орбита и ще потегли към Червената планета.

Космическият кораб ще може да транспортира най-малко 100 и може би и 200 души, заяви Мъск. Там вероятно ще има кина, лекционни зали и ресторант, даващи на пионерите на Червената планета много по-различни преживявания, отколкото тези на астронавтите от Аполо на НАСА, които бяха натъпкани в малка капсула на път към Луната.

Мощните двигатели Raptor ще позволят на кораба да направи пътуването за най-малко 80 дни първоначално, в зависимост от това къде точно са Земята и Марс в момента, заяви Мъск. Това е доста бързо пътуване - с помощта на наличните към момента технологии са нужни шест до девет месеца, за да се стигне до Червената планета. 

Когато започне да се изпълнява плана, 1000 и дори повече кораби ще пътуват до Марс на всеки 26 месеца.

"Колониалната флота на Марс ще бъде многобройна", отбеляза Мъск.

Флотата ще кацне на Марс с помощта на "свръхзвукови спирачни реактивни двигатели", които ще забавят кораба достатъчно, за да кацне меко,  вместо да разчита на парашути. SpaceX обяви, че планира да тества тази техника за кацане по време на предстоящата мисия "Red Dragon" на компанията, която има за цел да постави началото на полетите на SpaceX е към Марс през май 2018.

Това не е еднопосочно пътуване

SpaceX планира също да изгради на Марс фабрика, захранвана от слънчева енергия, която ще използва въглеродния диоксид от въздуха и водния лед от повърхността на планетата, за да генерира метан и кислород - горивото, използвано от двигателя Raptor. (Мъск не обсъжда други аспекти на колонизацията на Марс. SpaceX се концентрира върху транспортната архитектура, обосновавайки се, че колонистите сами ще изградят по-голямата част на града, в която живеят) 

Космическите кораби ще бъдат зареждани на Марс и ще стартират обратно на Земята от там, което означава, че бъдещите колонисти не трябва да остават на Червената планета завинаги, ако не искат. Стартирането от Марс не изисква голяма ракета, защото планетата е много по-малка от Земята и следователно има по-слабо гравитационно притегляне.

"Ние се нуждаем от космически кораб за връщане обратно", заяви Мъск. "Вие решавате дали да се качите на борда или не".

Всеки ITS космически кораб вероятно ще може да лети поне десетина пъти, а всеки бустер  - дори повече, отбеляза Мъск. Повторната употреба е ключов компонент в плана на SpaceX, а също ще бъде главният фактор в снижаването на цената на едно пътуване до Марс - ако сега струва около 10 милиарда долара на човек с помощта на съвременните технологии, ще бъде снижено до разумно ниво, заяви Мъск.

"Архитектурата позволява цената на билета да е по-малко от 200 000 долара", каза Мъск. "Ние смятаме, че разходите за пътуване към Марс в крайна сметка може да падне под 100 000 долара."

"Целта е да се превърнем от космическа цивилизация в междупланетен вид", заяви предприемачът милиардер, като добави, че това ще спаси човешката раса от изчезване. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12247

1

al-ien4

28.09 2016 в 12:48

Много натоварено бъдеще, обозримо но изключително тягостно що се отнася до глобалната гледна точка на мнозинството (глупави) човеци, които към този момент са пречка за развитието на цивилизацията ни...
Ще минат много поколения, преди оглупялата от жажда за ниски ценности маса от хора да погледне наистина към открития Космос, място, което е единственото решение на бъдещите въпроси свързани с живота.
Мъск е пионер в тази област и поради тази причина за много хора, всичко това звучи повече дори от фантастика, а скептиците вече точат лиги и изявления към предстоящите провали на тестове, изпуснати срокове, жертви и т.н.
Реално, след столетия, този човек ще бъде посочен за началото на междузвездните полети и съответно колонизацията на планети.
Преди по-малко от 50 години Карл Сейгън описва изключително подробно употребата на комети и астероиди за пътуване извън слънчевата система. Има критични от него време публикации, от авторитети, които сравняват кацането върху комета със сюжет на фантастичен роман. Днес, в този момент - Розета и "67P/Чурюмов-Герасименко" са всичко останало, но не и фантастика. НАСА изпрати "апарат" до астероид, който ще се завърне на Земята с проби от повърхността му... И всичко това в рамките на десетилетие, време изключително нищожно на фона на времето, въобще.
Жалко само, че ГМО инженерството е все още единствено продуктов маркетинг (благодарение на жаждата за пари и благодарение на глупавите "зелени" фракции от малоумници) към този момент и в рамките на краткия ни живот, няма да видим нищо повече от пилотирани полети до Марс (или Венера, ако Китай задържи сегашното си икономическо ниво).
Стискайте палци, веднага след Мъск да се роди поне още един като него, за да могат наследниците ви да живеят устремено към звездите, а не да тънат в мизерията на настоящето, докато един ден някой луд не натисне червеното копче или просто не дойде ред Слънцето да избухне, и "вярващи пастири" да нахъсват стадото да гледа с широко отворени очи към ярката светлина носеща "спасението"...
И, ако някой има съмнение в успеха на SpaceX - нека не забравя, че до преди 20 години не бе чувал за Интернет, а едва наскоро започна да гледа порно върху умният си часовник онанирайки в тоалетната.