Интригата в "Персеидите" и какво да очакваме от астрономическата есен 2015

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2015 в 10:51 17069 2

Кредит www.timeanddate.com

"Зимата идва!" Измина вече месец и половина от лятното слънцестоене и светлата част на денонощието вече е по-къса с четири минути. Но и астрономическата есен има с какво да ни зарадва. 

Персеидите: 17 юни - 24 август. Максимум 13 август

Персеиди може би най-известният метеорен дъжд. През август се наблюдава с висока активност и трае достатъчно дълго.

Тази година при Персеидите имат интрига. Астрономът Жереми Вобайон (Jérémie J. Vaubaillon) е изчислил, че на 12-ти август Земята ще премине само на 80 000 км от пътя на кометата. На теория това би трябвало да означава повишена активност на Персеидите. Не е известно дали тази прогноза ще се сбъдне, но в историята на Персеидите е имало активност до 200 и дори 500 метеора на час. Дори ако активността на Персеидите не се увеличи, тази година имаме късмет. Максималният поток съвпада с новолунието, когато Луната със своята светлина няма да пречи на наблюденията. 
Въпреки факта, че радиантът на потока е разположен в съзвездието Персей, да се наблюдават Персеидите е по-лесно като погледнете надалече от него. Причината за това се вижда на тази снимка - метеор, летящ директно към наблюдателя ще се вижда като точка, а прелитащият встрани ще рисува дълга и и добре видима линия.

Най-добре е да се намери по-тъмен участък в небето встрани от съзвездието Персей и да се наблюдава. Друг много удобен вариант е гледате метеорния дъжд, облегнат на стол или дори в легнало положение. За наблюдение на метеорните потоци не се нуждаете от бинокъл или телескоп. Основното е да не се отпуснете прекалено много и да не заспите - към сутринта метеорите стават повече. Обяснението е просто - тази част от Земята, където скоро ще настъпи утро, се намира по-напред спрямо орбиталното движение и там падат повече метеори. Персеидите изглежда така - ярки, бавнодвижещи се точки като самолети:

Ако нямате късмет с времето на 13 август,  не е проблем, активността на Персеидите е достатъчно дълга и макар и по-редки, отколкото през периода на максимум, метеори все още ще могат да се виждат до края на август. Можете също така да гледате онлайн обсерваторията SLOOH.

Суперлуни

Суперлуните са на 29 август, 28 септември и 27 октомври

През изминалата година Суперлуната предизвика голямо вълнение. Това е събитие, когато пълнолунието съвпада с перицентъра на окололунната орбита и пълната Луна изглежда по-голяма. Всяка година има няколко Суперлуни. Сега те съвпадат с края на лятото и началото на есента - пълнолунието през август, септември и октомври ще бъдат в района на лунния перицентър. Ето с колко по-голяма ще изглежда Луната:

Но с невъоръжено око едва ли ще може да се забележи увеличения размер. Понякога имаме илюзия за Суперлуна - поради особеностите на човешкото възприятие или мислене (точната причина все още не е ясно установена) Луната ниско над хоризонта се изглежда много по-голяма, отколкото в зенита си.

Разстояние до Луната, лунните фази през 2015 г. и видимите граници на осветената част на кратерите може да се види тук:

Лунното затъмнение

28 септември сутринта 3:11 

С това лунно затъмнение ще завърши един "тетрад" - четири пълни лунни затъмнения подред. Пролетните затъмнения през 2014 и 2015 г. бяха наблюдавани в района на Тихия океан, но сега имаме късмет - първата половина на затъмнението ще се вижда в Европа. Отделете време, за да се събудите в 3 часа сутринта и да видим как Луната ще потъмнее, а след това ще стане червена като кръв. Нищо зловещо - Луната се оцветява в червено, по същата причина, по която небето е синьо - нашата атмосфера разсейва по-добре синята част от спектъра, а светлината, която лети през атмосферата, за да бъде отразени от Луната, става червеникава. Лунните затъмнения са вече изчислени на векове напред, а да се изчака някакъв ужас от предварително известно събитие е ирационално, така че просто да се насладим на красивите гледки:

Характерни моменти от явлението

Начало на затъмнението от полусянката: 03:11:46
Начало на затъмнението от сянката: 04:07:12
Начало на пълната фаза: 05:11:11
Максимална фаза: 05:47:09
Край на пълната фаза: 06:23:07
Край на затъмнението от сянката: 07:27:06
Край на затъмнението от полусянката: 08:22:33
Максимална фаза на затъмнението от полусянката: 2.230

Максимална фаза на затъмнението от сянката: 1.276

Продължителност на затъмнението от полусянката: 05 часа, 10 минути и 47 секунди

Продължителност на затъмнението от сянката: 03 часа, 19 минути и 54 секунди

Продължителност на пълната фаза: 01 час, 11 минути и 55 секунди

По време на максималната фаза на затъмнението в 05:47 ч., наблюдател от София ще вижда Луната на височина 16.5о над западния хоризонт.

От България явлението ще се наблюдава до залеза на Луната в 07:28 ч. за София, т.е. до края на затъмнението от сянката. На 28 септември Слънцето ще изгрее за София в 07:20 ч.

Схема на затъмнението:

Видимост на планетите

Сатурн е вече видим през нощта ниско на югозапад, той постепенно слиза към хоризонта. Сезонът на неговата видимост завършва.

Юпитер не се вижда, но в началото на септември ще се появи в утринното небе и постепенно ще се издига по-високо.

Венера се приближава до долния съвпад със Слънцето. От Земята до Венера сега са по-малко от 0.3 AU, планетата ще мине визуално под Слънцето и ще започне да се появява в утринното небе.

Марс сега се вижда сутрин и на 27 август, в Деня на марсианския мем, може да се наблюдава от 4 часа сутринта. Разстоянието до него е 2,5 AU и дори с телескоп ще бъде видим като малка червеникаво-оранжева точка. 

Съединение на Марс Венера и Юпитер

18 октомври, 26 октомври

Венера и Юпитер вече за втори път тази година ще бъдат близо един до друг. На 30 юни планетите ще са видими само след залез слънце при много светло небе. Но през октомври ще можем да се насладим на танца на Марс, Венера и Юпитер.

Астероидът Веста

Астероидът Веста в края на септември ще достигне шеста степен звездна величиниа и ще бъде достъпен за наблюдение с просто око. Веста може да се види през нощта в южното съзвездие Кит:Плеяди и мъглявината Андромеда

След залез слънце на изток през августовските вечери могат лесно да намерят Плеядите, а ако се вгледате внимателно, не далеч от тях ще се вижда и Андромеда.

Плеядите са вдясно ниско, а Андромеда вдясно коре в самия краи. Снимка: Сергей Степаненко.

Неастрономични явления

Сезонът на сребристите облаци завършва. Все по-рядко, но все още може да се видят по здрач след залез слънце или преди зазоряване:

Успех в наблюденията и нека продължаваме да се вглеждаме в небето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2015 в 09:37

Абсолютно прав сте. Винаги внимавам за това - просто грешка на езика.

12.08 2015 в 09:27

Като цяло е много добре написано!
Имам само една забележка - Персеидите са метеорен, а не метеоритен дъжд!
Метеорит е тяло, което не успява да изгори в земната атмосфера и се удря в повърхността на Земята, докато метеорът изгаря напълно.
Фонетично, двете думички почти не се различават, но все пак разликата между тях е огромна!