Извънземни не са замесени в странното поведение на звездата KIC 8462852, според ново изследване

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 май 2016 в 10:46 11465 0

Кредит mysteryplanet.com.ar

За разочарование на любителите на извънземни резултатите от ново проучване правят много по-малко вероятно звездата KIC 8462852 да е оградена от огромно съоръжение, наречено сфера на Дайсън от трудолюбиви извънземни.

За разочарование на любителите на извънземни, резултатите от ново проучване правят много по-малко вероятно звездата KIC 8462852 да е оградена от огромно съоръжение, наречено сфера на Дайсън, от някакви трудолюбиви извънземни.

В Astrophysical Journal е публикувана статия, в която астрономи представят нови аргументи в полза на това, че колебанията в блясъка на звездата през последните 100 години са били причинени от грешки в подготовката на кадрите, а не извънземни, съобщи Рhys.org.

Дебатите за обитаемостта или използването на звездата KIC 8462852 от извънземни не утихнаха от откриването на странното поведение на звездата KIC 8462852 на 1480 светлинни години в съзвездието Лебед през 2015 г. от астрофизици Университета Йейл.

Те намекнаха, че има някакви обекти, създаващи прегради на пътя на светлината на звездата. Освен това, учените твърдяха, че са регистрирали необичайни светлинни колебания, които не би трябвало да се срещат при звезди от F-тип звезда (малко по-голяма и по-гореща от слънцето).

Тези колебания се състоят от десетки неравномерни, неестествено изглеждащи спадове, които се появяват в рамките на период от 100 дни, сякаш голям брой обекти с неправилна форма преминават през звездата.

Медийният интерес достигна своя пик през октомври миналата година, когато група от астрономи от ниверситета на Пенсилвания пуснаха препринт, в който пишат, че цитираната "странна крива на блясъка" на KIC 8462852 е "в съответствие с" рояк от конструирани от извънземни мегаструктури.

KIC 8462852/Astrophysical Journal

Естествено, тези изводи привлякоха вниманието на учените от института SETI, които насочиха своята мрежа от телескопи Alien Telescope Array към звездата, за да се опитат да уловят някакви радиосигнали, показващи наличието на извънземна цивилизация. През ноември те съобщиха, че "няма доказателство" за сигнали с изкуствен произход.

Данни за KIC 8462852. Забележете очевидните спадове в светлината - това, което астрономите наричат ​​"транзитни функции" - D800 и D1500. Изображение: Boyajian.

Едно проучване, публикувано през януари от астрономи от Университета на Луизиана (LSU), наля още вода в мелницата на извънземните спекулации като обяви, че яркостта на звездата е отслабнала с 20% в течение на последните 100 години - констатация, която е особено трудно да се обясни с естествени процеси, но е в съответствие с идеята, че извънземните постепенно са изградили около звездата в гигантска мегаструктура, която абсорбира все повече енергия от звездата в течение на един век. Това проучване вече е прието за публикуване в рецензираното списание Astrophysical Journal.



Но според скептиците това не са следи от извънземен разум.

В най-новото изследване - също прието за публикуване в Astrophysical Journal - е представен подробен преглед на наблюденията, на които се основава на изследването на Университета на Луизиана и заключението е, че няма достоверни доказателства, че яркостта на звездата постоянно се е променяла през този период.

Необичайните колебания на яркостта на звездата се обясняват с грешки при обработката на снимките и с изменения в техниката на наблюденията през различните години, а не с реално намаляване на яркостта на звездата.

А вие какво смятате - има ли структура от типа на сферата на Дайсън, построена от извънземните окколо звездата KIC 8462852? 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !