Извънземни няма, защото са мъртви

Наука OFFNews Последна промяна на 22 януари 2016 в 12:50 16223 7

Животът на другите планети вероятно е бил кратък и е бил унищожен бързо, твърдят астробиолози от Австралийския национален университет, цитирани от Phys.org.

По време на изследване с цел да се разбере как се е появил животът учените осъзнали, че новият живот обикновено е умирал от прекалено загорещяване или охлаждане на техните нови планети.

"Вселената вероятно е пълна с обитаеми планети, затова много учени смятат, че тя трябва да се гъмжи от извънземни", казва доктор Адитя Чопра (Dr Aditya Chopra), който е главен автор на изследването.

"Ранният живот е крехък, затова ние вярваме, че той рядко еволюира достатъчно бързо, за да оцелее. Повечето планетарни условия са нестабилни. За създаването на обитаема планета, формите на живот трябва да регулират парниковите газове като вода и въглероден диоксид, за да останат температурите на повърхността стабилни", добавя той.

Според учените преди четири милиарда години и Земята, и Венера, и Марс са били обитаеми. Въпреки това милиард години след формирането си, Венера се превърнала във фурна, а Марс - във фризер. Ранният микробен живот на тези две планети (ако е имало такъв) не е успял да стабилизира бързо променящата се среда."Животът на Земята вероятно е изиграл водеща роля в стабилизирането на планетарния климат", казва проф. Чарли Ляйнуивър (Charley Lineweaver), съавтор на изследването.

Именно това може да е причината все още да не сме свидетели на признаци за разумен или поне някакъв живот извън нашата планета.

Възможно е догадката на изследователите от Австралийския университет да се окаже и отговор на Парадокса на Ферми, който разглежда противоречието между факта, че има много планети с нужните ресурси и източници на енергия за живот, а досега няма следи от друг живот, освен този на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8990

7

Jivko Radev

28.01 2017 в 22:58

Бях чел теория, че ние сме извънземните (пришълците) на тази планета. Като гледам как се ебаваме със Земята и живота ѝ, може и да е вярно. Автоматично следва въпроса: Ако не бяхме ние дали щяха да се развият земни, и как ли щяха да изглеждат??? :-)

28.01 2016 в 13:55

Ако Вселената има начало, то и живота има начало. Колкото и да е малко вероятно, ами ако сме от първите?

27.01 2016 в 02:37


О! Виждам големи специалисти по извънземни цивилизации.
Статията е без контекст, и виси, което вярно - вярно.
Я сега опитайте да обосновете радостните си крясъци със смислени аргументи, а не с вопли от приказките.

22.01 2016 в 21:52

ми то си има извънземни само, че голяма част от тях са само от енергия под формата на квантови полета, каквато е нашата основа енергийното тяло ...достатъчно е да си насочите ръцете една към друга и ще го усетите....

22.01 2016 в 18:08

Омни са макло тес!

22.01 2016 в 15:20

Извън нашата планета може и да не е лесно да се намери друг "разумен" и "развит" живот като човеците, но в милиарди галактики няма как да няма още една такава планета със самоограничаващи се "его-глупаци", осъзнаващи се само до 3 измерения и вярващи, че тази малка част от тяхното физическо осъзнаване е всичко, което съществува.

22.01 2016 в 13:20

Вероятно дрозофилите също толкова са убедени, че няма човеци :)

Ние за момента можем да оценим единствено интелект подобен на нашия.