Juno изпрати снимка на перлата на Юпитер

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 08:20 5453 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Американската космическа сонда Juno предаде на Земята първите снимки, получени по време на последната среща с най-голямата планета от Слънчевата система.

Една от тях показва необичайна буря, наподобяваща по форма и цвят на гигантска перла с размера на Земята, съобщи НАСА.

В края на миналата седмица, сондата на НАСА Juno извърши третото си приближаване до Юпитер, прелитайки на разстояние от 4000 км от горния слой от облаци. По време на това прелитане учените активираха седем от осемте научни инструмента на космическия кораб.

С помощта на основната камера - JunoCam - е получено изображение на една от осемте известни "перли" на Юпитер - въртящи се обратно на часовниковата стрелка урагани в южното полукълбо на газовия гигант, които изглеждат от космоса като бели овали. Заедно те образуват така наречения "низ от перли". В периода от 1986 г., броят на овали варира от шест до девет.

Настоящото изображение е направено на 11 декември на разстояние приблизително 24 600 км от повърхността на Юпитер. По време на сближаването с планетата сондата е достигнала скорост от 200 хиляди километра в час, което е абсолютен рекорд за космически кораб.

Междупланетната станция Juno потегли към Юпитер през август 2011 година. През май тази година тя, машината достигна газовия гигант, а през юли преминава в издължена елиптична орбита. Първите подробни снимки на планетата са направени от Juno на височина от 4200 км. Целта на проекта е да се проучи структурата, атмосферата и магнитосферата на Юпитер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !