Къде да гледаме старта на европейската мисия JUICE (актуализация, видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 април 2023 в 07:01 4029 0

Ракетата Ariane 5 ще излети от европейското космодрум в Куру, Френска Гвиана със своя полезен товар JUICE, за да изследва магнитното поле на Юпитер и трите галилееви луни.

Кредит ESA (acknowledgement: ATG Medialab)

Ракетата Ariane 5 ще излети от европейското космодрум в Куру, Френска Гвиана със своя полезен товар JUICE, за да изследва магнитното поле на Юпитер и трите галилееви луни.

Актуализация: Поради метеорологичните условия изстрелването на космическата сонда JUICE на Европейската космическа агенция бе отложено за 15:14 българско време на 14 април.

Излитането на първата европейска мисия до Юпитер на борда на ракета Ariane 5 бе прекратено в четвъртък във Френска Гвиана поради висок риск от гръмотевична буря и падане на мълнии на мястото на изстрелване, което отложи до петък старта на космическия кораб JUICE.

Уеб предаването на живо на Arianespace ще започне приблизително един час преди старта:

Европейската космическа агенция (ЕКА) ще стартира първата по рода си европейска мисия до Юпитер. Фокус на изследванията на космическата сонда, наречена JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer ), ще са ледените луни на Юпитер - Европа, Ганимед и Калисто.

Сондата ще пътува до Юпитер през следващите осем години, период, който ще включва три прелитания на Земята (последното през 2029 г.), едно на Венера и едно на астероид 223 Rosa в главния астероиден пояс. През юли 2031 г. тя първо ще прелети покрай Ганимед и след това ще влезе в орбита около Юпитер.

Целите

JUICE е следващата смела мисия на човечеството към външната част на Слънчевата система. Той ще прави подробни наблюдения на газовия гигант Юпитер и неговите три големи океански спътника – Ганимед, Калисто и Европа. Тази амбициозна мисия ще изследва тези луни с мощен набор от инструменти за дистанционно наблюдение, геофизични и in situ инструменти, за да открие повече за тези интересни дестинации като потенциални местообитания за минал или настоящ живот. JUICE ще наблюдава сложната магнитна, радиационна и плазмена среда на Юпитер в дълбочина и нейното взаимодействие с луните, изучавайки системата на Юпитер като архетип за газови гигантски системи във Вселената.

Ракетата Ariane 5 ще излети от европейското космодрум в Куру, Френска Гвиана със своя полезен товар JUICE, за да изследва магнитното поле на Юпитер и трите галилееви луни. Кредит: ESA (acknowledgement: ATG Medialab)

Как можем да наблюдаваме старта на мисията JUICE на EКA

Ракетата Ariane V, носеща JUICE, ще излети от европейския космодрум във Френска Гвиана в 12:14 UTC (15:14 ч. българско време) на 14 април 2023 г. и ще бъде предавана на живо от WEB TV на Европейската космическа агенция от 23:45 UTC (2:45 българско време). Ако всичко върви добре, JUICE ще бъде пуснат 28 минути след изстрелването около 12.45 ч. UTC, започвайки пътуването си до Юпитер.

Може да проследите старта на живо старта по ESA Web TV директно или чрез непрекъснат стрийм в YouTube, по този график:

14:45–17:05 Програма за стартиране
17:30–18:15 Брифинг за пресата след стартирането

15:15 Стартиране на Juice на Ariane 5
15:42 Отделяне на Juice от горната степен на Ariane 5
15:51 Най-ранното очаквано време за получаване на сигнал на Juice
16:55 Разгръщането на слънчевия панел се очаква да бъде завършено

Космическият кораб ще прелети покрай Европа два пъти, Ганимед 12 пъти и Калисто 21 пъти. Калисто има най-старата повърхност в Слънчевата система и също може да има течен океан. Ако има такъв, JUICE ще го намери.

Когато JUICE най-накрая влезе в орбита около основната цел Ганимед, сондата ще стане първият космически кораб, който обикаля около луна, различна от нашата. Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система и единствената с магнитно поле и JUICE ще посвети последната част от мисията си на изследване на потенциалната обитаемост на нея.

Очаква се 2030-те години да донесат много нова информация за ледените планети и спътници в Слънчевата система и може би дори доказателства, че животът може да съществува или съществува другаде и в нашата звездна система.

Източник:

How to follow the Juice launch live, ESA

We’re Going To Jupiter! How To Watch ESA’s JUICE Mission Launch Tomorrow, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !