Какво наистина се е случило със спускаемия модул Philae върху кометата (видео)

Видео на сблъсъка на модула Philae с кометата Чурюмов-Герасименко

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 ноември 2015 в 10:47 8899 1

Европейската космическа агенция показа реконструкция на драматичното кацане на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко на модула Philae, спуснал се от станцията-майка "Розета".

Видеото е по случай годишнината от това историческо събитие, което се състоя 12-ти ноември 2014, съобщи сайтът на ЕКА.

Анимацията показва седемчасовото спускане на модула Philae и двучасовите му опити да стъпи върху повърхността на кометата, по време на които апаратът три пъти се сблъсква с кометата в местност, наречена Агликия.

Дигиталната симулация на взаимодействието на Philae с повърхността се основава на данните от научните инструменти, калибрирани и проверени спрямо данни от моделни изпитвания на системата за кацане. 

"Чрез анимацията на космическия полет Philae, ние получаваме уникален поглед върху това, което наистина се е случило по време сблъсъка на Philae миналата година," - заяви Феликс Финке (Felix Finke) от DLR, един от учените, които са създали анимацията.

Районът около първата точка на кацане на Philae е местността Агликия (в кръгче) на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко. Пунктираната линия бележи екватора на кометата. Този образ е съставен от пет кадъра от камерата OSIRIS. Източник: ESA / Rosetta / Philae / CIVA

Изображенията от кацането показват точно мястото, на което Philae се е приземил на кометата.

Едно от най-изненадващите открития на мисията е наличието на кислород в газовия облак около кометата. Този газ е силно реактивен и за милиардите години, през които е съществувала кометата, повечето от кислорода би трябвало досега да се е свързал с водорода, за да се образува вода. Това откритие има важно значение в преосмислянето на теориите за произхода на Слънчевата система, но естествено не предполага наличието на живот на кометата. 

Друго важно изследване на кометата на съотношението на изотопите на водорода в състава на водата от кометата помогна да се изключат кометите като източник на водата на Земята.

Мисията бе координирана от ЕКА с участието на НАСА. Тя бе необходима, за да обясни процеса на еволюция на Слънчевата система и появата на вода на Земята. Мисията включва орбиталния апарат "Розета" и спускаемия модул Philae.

На 12 ноември 2014 г. се извърши първото меко кацане върху кометно ядро. На няколко пъти модулът отскочи от повърхността на кометата. После Philae все пак успя да се закрепи върху нея в област, наречена Абидос, в сянката на огромен камък, който закри слънчевите панели. След това апаратът изчерпа енергията си и оттогава редовната комуникация с него е прекъсната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2015 в 20:54

Милото....