Кометата 67P в невероятна поредица от снимки, направени от Розета (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 април 2015 в 06:22 5684 0

Кредит ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Температурата на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко става все по-висока, с приближаването й към Слънцето заедно с космическия кораб на Европейската космическа агенция (ESA) "Розета" (Rosetta), която направи зашеметяваща серия от снимки леденото космическо тяло, съобщава сайтът Space.com.

Новият монтаж на фотографии, направени от "Розета" показва газ и прах, изпускани от кометата 67P, докато леденият обект продължава своя полет към перихелия, най-близките си подход към Слънцето през август тази година. Топлината от Слънцето вече предизвиква изпаряването на замразените ледове в газ , който носи със себе си и прах. Това създава газовата обвивка на кометата, наречена "кома".

Серията от изображения на "Розета", които ESA предостави в понеделник, 13-ти април показва активността на кометата между 31 януари (горе вляво на изображението) и 25 март (долу дясно). По това време, кометата 67P е между 363 млн и 300 млн километра от Слънцето.

Снимка: ESA / Rosetta / NAVCAM - CC BY-SA IGO 3.0 

Вижте изображението в пълен размер

"С приближаването на кометата към Слънцето, продължава нейното нагряване и активността й се повишава, налягането на слънчевия вятър кара някои материали да образуват дълги опашки, някои от газа, други от праха". - са написали представители на ЕКА в описанието на едно от изображенията.

"Комата на кометата, в крайна сметка обхваща десетки хиляди километри, а опашките може да се простират на стотици хиляди километри и всичко това ще се види в големите телескопи на Земята".

Космическият апарат "Розета" следи кометата от пристигането си през август 2014 г., сега той зорко я наблюдава от няколко десетки километра над повърхността й. През последните месеци "Розета" прелетя много близо до кометата Чурюмов-Герасименко, на разстояние от 6 км. За първи път, космически кораб прекарва толкова много време с комета.

През ноември "Розета" спусна сондата "Фила" (Philae), която успешно се приземи на повърхността на кометата 67P, но далеч от целта, на сенчесто място. "Фила" замлъкна, след като слънчевите й батерии се изчерпват няколко десетки часа след кацането. "Розета" се опита да се свърже с "Фила" няколко пъти през последните седмици, но без резултат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !