Какво ще видим в нощното небе през октомври

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 05 октомври 2016 в 09:00 5582 0

Кредит Predrag Agatonovic

Нощното небе през октомври ни е подготвило пленителни гледки, на които можем да се насладим при ясно време - от звезди и съзвездия до ярки планети, често Луната, а понякога и специални събития като метеорни потоци.

Някои от обектите са видими дори без специално оборудване, но въпреки това всеки по-добър бинокъл или любителски телескоп могат да засилят хубавото преживяване.

За да се подготвите за наблюдение на нощното небе и неговите обекти можете да използвате сайта Heavens Above. На него можете да създавате както интерактивни карти на небето, които да принтирате и да носите с вас, така и да проследите кога може да мине Международната Космическа Станция или някой по-известен сателит над мястото на което се намирате. Сайтът дава възможност да изберем точното си местоположение от карта или като въведем координатите си и така няма опасност да изпуснем нищо интересно.

Зодиакалната светлина и Млечният път през октомври 2014 преди изгрев от върховете на Тенерифе. Снимка: Damian Peach

Началото на месец октомври е един от най-подходящите моменти в годината за наблюдение на зодиакалната светлина. Това е явление дължащо се на космическия прах в Слънчевата система, останал след формирането ѝ. Наблюдава се по протежение на еклиптиката и може да се наблюдава най-добре от Земята през есента и пролетта. Явлението се нарича „зодиакална светлина“, защото следва зодиакалните съзвездия, които очертават еклиптиката. През месец октомври явлението се наблюдава най-добре сутрин, преди изгрева на Слънцето и не трябва да се бърка със светлината на галактиката ни.

От 4-ти октомври чак до 14-ти ноември ще имаме възможност да наблюдаваме метеорният поток „Ориониди“. Тези „падащи звезди“ всъщност са остатък от опашката на Халеевата комета и пикът им ще бъде на 21-ви октомври, като ще ни се струва,че идват от съзвездието Орион, от където идва и тяхното име. Ако имаме късмет и ясно време ще можем да се насладим на около 15- 20 бързи метеора на час.

Този месец пълнолунието се нарича Ловждийска луна (Hunter’s Moon). Такова пълнолуние имаме когато то се случва в късния октомври, или второто пълнолуние след есенното равноденствие. Пълнолунието ще настъпи на 16 октомври в 7:24 часа. Според поверията тогава Луната свети по-силно и осигурява достатъчно светлина през цялата нощ, за да могат ловджиите да подготвят храната за зимата. На следващият ден Луната ще бъде в своята най-близка точка до Земята, наречена перигей и ще можем да наблюдаваме Суперлуна. Луната ще ни изглежда ъвсем малко по-близо и по-ярка, но това не означава, че носи беди и опасности.

Фази на Луната през месец октомври 2016 година:

Новолуние – 1 октомври – 03:12ч.
Първа четвърт – 9 октомври – 07:34ч.
Пълнолуние – 16 октомври – 7:24ч.
Последна четвърт – 22 октомври – 22:15ч.

През целия месец октомври ще можем да наблюдаваме планетите Венера, Марс и Сатурн с невъоръжено око или с бинокъл, а планетите Уран и Нептун с добър любителски или професионален телескоп.

Напомням ви, че за да се насладите на звездното небе нощем е добре да бъдете далеч от силно осветени места и да имате предвид, че нощите стават все по-студени и дълги.

Положенията на обектите по нощното небе и този месеца няма да окажат никакво негативно влияние върху живота на Земята и не крият никакви опасности.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !