Какво следва след разгъването на огледалата на космическия телескоп "Джеймс Уеб"

Ваня Милева Последна промяна на 10 януари 2022 в 10:13 16832 1

Илюстрация на космическия телескоп "Джеймс Уеб" в напълно разгърнато положение на огледалата. Кредит: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Вече с напълно разгънат първичен огледален масив, основните компоненти на космическия телескоп "Джеймс Уеб" вече са разположени и той продължава спокойно към местоназначението си.

Разгръването, завършено на 8 януари 2022 г., бележи много важен етап за съвместната мисия на НАСА, ЕКА и Канадска космическа агенция (CSA) и космическата наука като цяло. 18-сегментното основно огледало е най-голямото огледало, изпращано някога в космоса, и е готово да извърши революция в космическата наука с безпрецедентен си поглед към Вселената.

„Космическият телескоп Джеймс Уеб е безпрецедентна мисия, която е на прага да улови светлината от първите галактики, разкривайки тайните на нашата Вселена", отбелязва Бил Нелсън (Bill Nelson), администратор в НАСА.

В момента "Джеймс Уеб" (JWST - James Webb Space Telescope) пътува към новата си цел, място на около 1,5 милиона километра от Земята, в област, наречена точка на Лагранж.

Тук комбинираните гравитационни сили на две по-големи тела (в този случай Земята и Слънцето) създават малка област на гравитационна стабилност.

Точките на Лагранж в класическата небесна механика задават частен случай на устойчиво разположение за три тела. Първите възможните точки, три на брой, са посочени от Леонард Ойлер, а малко по-късно Лагранж прави изчерпателен анализ, добавяйки още две. Схема на възможните орбити по продължение на гравитационните изолинии (без мащаб). Wikimedia Commons

"Джеймс Уеб" ще бъде във втората точка на Лагранж (от общо пет за система от две тела) от другата страна на Земята от Слънцето, известна също като L2. Очаква се телескопът да пристигне в L2 до края на януари.

Докато пътува, учените тук на Земята ще издават команди, за да подготвят "Джеймс Уеб" за бъдещата му дейност. Към края на първия месец на "Джеймс Уеб" в космоса, инженерите ще започнат корекцията по средата на курса, която ще гарантира, че "Джеймс Уеб" ще достигне новата си позиция в орбита около L2.

Схема, показваща основните стъпки в екплоатацията на JWST. Кредит: NASA and M. Clampin, GSFC

След като "Джеймс Уеб" пристигне в L2, сензорът за фино насочване, камерата и спектрографът за близка инфрачервена светлина ще бъдат включени, правейки (замъглени, защото огледалата няма да са фокусирани) изображения на звездните полета, за да се провери, че работят.

След това ще дойде време за фината настройка на огледалото. Това включва изпращането на команди към 126-те изключително прецизно задвижващи механизма зад златното огледало, за да се намести фино всеки сегмент в процес, който ще продължи няколко месеца.

След това ще започне калибрирането, като екипът отново ще положи големи усилия, за да се увери, че "Джеймс Уеб" функционира както трябва. И накрая, Уеб трябва да е готов да започне научни операции някъде през юни 2022 г.

„Успешното завършване на цялостното разгръщане на космическия телескоп "Джеймс Уеб" е историческо“, заявява програмният директор на мисията Грегъри Робинсън (Gregory Robinson) от НАСА. „За първи път ръководена от НАСА мисия се опитва да извърши сложна последователност за разгръщане на обсерватория в космоса – забележителен подвиг за нашия екип, НАСА и света."

"Джеймс Уеб" има две основни научни мисии, които заедно ще заемат повече от 50 процента от времето за наблюдение. Първо е проучването на ранния период на космическата история, гледайки назад във времето само до няколкостотин милиона години след Големия взрив. Втората му основна цел е откриването на екзопланети, което означава планети извън Слънчевата система. Той също така ще изследва потенциала за живот в тези светове, изучавайки тяхната атмосфера.

За разлика от ултравиолетовата и видимата светлина, в този диапазон работи предимно "Хъбъл", по-големите дължини на вълната на инфрачервената вълна проникват по-лесно в праха, позволявайки да се разбере за ранната Вселена.

Планирани са и по-внимателни наблюдения в нашата слънчева система на Марс и на Европа, ледената луна на Юпитер.

ИзточникIn a Truly Historic Milestone, JWST Has Been Successfully Deployed! Now What?
MICHELLE STARR, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

11.01 2022 в 08:15

триумф на човешката мисъл и наука и икономика