Канадец е разработил идеята за космически полети 30 години преди Циолковски

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 октомври 2015 в 16:57 5043 0

Кадър от филма от 50-те "Destination Moon".

Канадският учен Уилям Лейч (William Leitch) от Университета Куинс е първият специалист, разработил идеята за пилотирани космически полети с помощта на ракета.

Така твърди историкът Робърт Годуин, който публикува книгата "Първата научна концепция за пътуване в космоса с ракета" (The First Scientific Concept to Rockets for Space Travel).

Резюме на книгата е дадено в прессъобщение на издаделство Apogee Books, което публикува книгата.

Според Годуин Лейч e описал принципа на полет в космоса с ракета в есето си "Пътешествие през космоса" (A Journey Through Space), публикувано в списание в Единбург през 1861 г., почти 30 години преди за това да е писал Константин Циолковски или Робърт Годард. През 1862 г. излиза книгата на Лейч "Божествената слава на небесата" (God's Glory in the Heavens). Есето на канадския учен се появява четири години преди романа на Жул Верн "От Земята до Луната" (De la terre a la lune), който вдъхнови Годард и Циолковски.

Британският историк смята, есето на канадския учен е вдъхновенот от появата на мощните телескопи и нови видове снаряди за артилерията. Освен това идеите на Лейч не стават широко известни, заради провала в заглавието на книгата. Факт е, че книгата "Божествената слава на небесата" е попаднала в богословските отдели на библиотеките, а не в научните секции. Поради това, дори някой дори и да е прочел тази книга, едва ли е взел нейните идеи сериозно.

Книгата с есета и статии на Лейч е преиздавана в продължение на почти 40 години. Но след смъртта на учения и фалита през 1878 г. на издателската къща, която е собственик на авторските права върху книгата на Лейч, името на учения е изчезнало от списъка на авторите.

Уилям Лейч е роден в Шотландия през 1814. Учи в университета в Глазгоу с Лорд Келвин и дори взема участие в първите експерименти с електричество. По-късно Лейч се премества в Канада и започва да преподава в Университет Куинс, а през 1859 г. става негов ректор. Починал е през 1864.

До сега се смяташе, че първата идея за използване на ракети за космически полети е предложена от руския учен Циолковски и американския Годард. Циолковски започва да се интересува от теорията на реактивните апарати през 1896 г., а през 1903 г., публикува в списание "Научен преглед" статията "Изследване на космоса с ракетни апарати". В нея е обосновано използването на реактивни летателни апарати за междупланетното пътуване.

Робърт Годард (Robert Goddard) изказва идеята за космически полети и създаването на устройство за пътешествие до Марс през 1899. Тогава е бил само на 17 години. През 1914 г. вече е ангажиран в конструирането на ракетни двигатели. Този проект е финансиран от обществото Смитсониън. През 1919 г., Годард пише няколко научни статии за възможността за полет до Луната с помощта на ракети.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !